Rantaelämää Ateenassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

EU-komissio haluaa helpottaa lomamatkoja Eurooppaan

Unioniin voisi saapua jopa ilman rokotetta, jos lähtömaa on luokiteltu turvalliseksi.

EU-komissio esittää, että EU-jäsenmaat keventävät matkustusrajoituksiaan. Komission mielestä Eurooppaan tulee voida tehdä ”ei-välttämättömiä” matkoja EU:n ulkopuolisista maista nykyistä vapaammin. Tämä koskee ennen kaikkea lomamatkoja.

Tällä hetkellä lomamatkat on sallittu seitsemästä EU:n ulkopuolisesta maasta, mutta rajoitusten keventäminen laajentaisi sallittujen maiden listaa noin sataan. Komissio haluaa uudet säännöt voimaan ennen kesälomakauden alkamista.

Komission mukaan EU:hun saapumisen ehtona tulee olla, että matkustaja joko saapuu koronaturvallisesta maasta tai tämä on rokotettu koronavirusta vastaan.

Turvalliseksi luetaan sellaiset maat, joissa taudin leviämistä kuvaava tartuntaluku jää alle sadan. Luku kuvaa tartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. EU:n sisällä tartuntaluku on selvästi korkeampi, 420, muistuttaa komissio. Komission mukaan turvalliseksi luetuista maista tulisi voida saapua EU:hun ilman voimassa olevaa koronarokotusta.

Komissio esittää, että rokotetut lomamatkailijat voivat saapua EU:hun. Ehtona on, että rokote on EU:ssa hyväksytty käyttöön. Jäsenmaat voisivat omalla päätöksellään hyväksyä mukaan myös Maailman terveysjärjestö WHO:n hätätilalistalla mainitut rokotteet.

Jäsenmaat saisivat itse päättää, millä tavoin ne vapauttavat lomamatkustusta, komissio toteaa.

Komissio esittää lisäksi ”hätäjarrun” käyttöönottoa. Se tarkoittaa, että jos tautitilanne pahenee nopeasti tai jos uudet virusvariantit uhkaavat levitä EU:hun, matkustusrajoituksia voidaan kiristää nopeasti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt