Nord Stream-hanke on herättänyt runsaasti keskustelua. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

EU-komissaari huomauttaa: Kreml ei piittaa diplomatiasta

Komissaari väläyttää Nord Stream-hankkeen keskeyttämistä.

EU:n arvoista ja avoimuudesta vastaava komissaari Věra Jourová kehottaa unionin jäsenmaita toimiin Venäjää vastaan, Politico uutisoi. Venäläisviranomaiset antoivat tšekkiläiselle Jouroválle ja seitsemälle muulle korkealle EU-päättäjälle porttikiellon maahan huhtikuussa. EU tuomitsi venäläisten linjauksen jyrkästi.

Komissaarina Jourová vastaa myös venäläisen disinformaation torjunnasta. Politicon haastatteleman komissaarin muka Venäjä pyrkii toimillaan hajottamaan unionia.

– En usko Kremlin nykyisen johdon ymmärtävän diplomatian kieltä, niin kauan kun siihen ei liity merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, Jourová sanoo.

Venäjällä kaikki, suuret taloushankkeet mukaan lukien, on poliittista ja siten kytköksissä maan korkeimpaan johtoon, komissaari jatkaa. EU-maiden on siirryttävä retoriikasta konkreettisiin, vaikuttaviin toimiin, hän kehottaa.

Politicon mukaan komissaarin lausunto viittasi paljon keskustelua herättäneeseen Nord Stream 2 -kaasuputkeen. Hanke on lähes kokonaan valmis, mutta useat poliittiset tahot ovat vedonneet Saksaan sen pysäyttämiseksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt