Tutkija Judy Dempsey nostaa esiin Puolan ja Unkarin. LEHTIKUVA / AFP Kenzo Tribouillard

EU-johtajat arvostelevat herkästi muita, tutkijan mukaan omista ongelmista vaietaan

Judy Dempsey varoittaa demokratian tilasta Euroopassa.

EU-johtajat arvostelevat brittiläisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan tutkija Judy Dempseyn mukaan hanakasti muita, mutta vaikenevat Euroopan omista ongelmista.

Yhdysvaltain kongressirakennuksen valtaus myöhään loppiaisiltana on tuomittu eurooppalaisten johtajien puheenvuoroissa laajalti ja toinen toistaan jyrkemmin sanakääntein.

– Meidän on noustava välittömästi torjumaan jokaista demokraattisten instituutioiden riippumattomuuteen kohdistuvaa loukkausta – jokaista demagogien yllyttävää ja vihamielistä puhetta, jokaista disinformaatiokampanjaa ja valeuutista, kirjoitti EU:n korkea edustaja Josep Borrell tuoreeltaan.

Judy Dempsey ei ole Borrellin ja muiden eurooppalaisten huippupoliitikkojen reaktioista kovin vakuuttunut.

– Mitä pitempään he jättävät arvostelematta avoimesti ja vahvasti niitä EU:n sisällä olevia hallituksia, jotka rapauttavat unionin arvoja ja periaatteita, sitä suurempi on mahdollisuus, että eurooppalainen demokratia peruuttamattomasti heikentyy, Dempsey sanoo Carnegie Europe -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Uhassa hänen mukaansa on, että toisen maailmansodan jälkeen rauhan, demokratian, yhtenäisyyden ja yhdentymisen ihanteille suurin ponnistuksin rakennettu Eurooppa on tulossa tiensä päähän.

– Vuoden 1945 jälkeisen ajanjakson arvokkaimpia saavutuksia on ollut se, miten Euroopan unioni onnistui kokoamaan sotilasjunttien, fasistihallinnon ja kommunistidiktatuurien arpeuttamat valtiot yhteen. Se oli monumentaalinen voitto, joka perustui optimismiin ja ankkuroitui demokraattisiin periaatteisiin, hän toteaa.

Nyt eurooppalaisissa puheenvuoroissa murehditaan hänen mukaansa USA:n demokratian tilaa ja demokratian puutetta Kiinassa, mutta ummistetaan silmät siltä, mitä Euroopan omalle demokratialle on tapahtumassa.

Kritiikkiä myös EPP:lle

EU-johtajat ovat Dempseyn mielestä tyytyneet pitkälti seuraamaan sivusta, kun Jaroslaw Kaczynskin johtama Puolan PiS-puolue on järjestelmällisesti purkanut maan oikeuslaitoksen riippumattomuutta. Jo puolueen nimeäkin – suomeksi Laki ja Oikeus – Dempsey pitää irvokkaana.
Unkarissa pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa ovat voineet hänen mukaansa jo vuodesta 2010 alkaen varsin vapain käsin väärinkäyttää EU-varoja, tukahduttaa akateemisia instituutioita, rajoittaa kansalaisjärjestöjen toimintaa ja kaapata median yhä tiukemmin valvontaansa.

EU-johtajien joulukuussa 2020 hyväksymä mekanismi, jolla oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen asetettiin EU-tukien edellytykseksi, on Dempseyn mielestä löyhä ja riittämätön – liian vähän liian myöhään. Siitä, noudatetaanko mekanismia myös käytännössä, ei hänen mukaansa toistaiseksi ole takeita.

Erityisen hämmästyttävänä hän pitää sitä, että Euroopan kansanpuolue EPP, johon kokoomuskin kuuluu, ei ole kyennyt päättämään Orbánin Fidesz-puolueen erottamisesta. EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber on sysännyt hänen mukaansa vastuun Saksan kristillisdemokraattien uuden puheenjohtajan – käytännössä siis tehtävään eilen valitun Armin Laschetin – harteille.

– Todellako? Eivätkö Weber tai [kristillisdemokraattinen Saksan liittokansleri Angela] Merkel olisi voineet ottaa jo kauan sitten selväsanaisesti kantaa siihen, miten Orbán ja muut johtajat repivät rikki demokratiaa, sivaltaa Dempsey.

LUE MYÖS:

Petri Sarvamaa: Puolan ja Unkarin uhkauksiin ei taivuttu

Konkaridiplomaatti: Pandemia ottaa mittaa demokratiasta

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt