X
SULJE MAINOS

EU ja USA vakuuttivat suhteiden pysyvyyttä

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja EU:n johtomiehet, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja EU:n presidentti Donald Tusk vakuuttivat suhteiden pysyvyyttä maanantaina Brysselissä.

Jean-Claude Juncker painotti EU:n ja Yhdysvaltojen merkitystä maailmanlaajuiselle vakaudelle ja muistutti sen vuosikymmeniä kestäneestä historiasta.

Sekä Mike Pence että Juncker vakuuttivat EU:n ja Yhdysvaltojen sitoutumista yhteistyöhön alueilla, joissa molemmilla on vahvat intressit. Näitä ovat muun muassa taistelu terrorismia vastaan, turvallisuus ja puolustusyhteistyö, maahanmuutto sekä EU:n ja Yhdysvaltojen edustamien arvojen edistäminen maailmanlaajuisesti.

– Hyvät transatlanttiset suhteet eivät ole vain looginen historiallinen seuraus, vaan myös tulevaisuudessa välttämätöntä. Maailma tarvitsee Yhdysvaltojen ja EU:n kumppanuutta, Juncker sanoi.

Juncker ja Pence keskustelivat myös EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteista. Juncker muistutti, että unionin yhteismarkkinat ovat äärimmäisen tärkeitä amerikkalaisille yrityksille niiden luodessa työpaikkoja kotimaassaan.

Sama sävel oli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan eli ns. EU:n presidentin Donald Tuskin ja Pencen tapaamisessa. Molemmat korostivat yhtenäisen Euroopan merkitystä kansainvälisen järjestyksen puolustamisessa.

– Kysyin varapresidentiltä suoraan, jakaako hän mielipiteeni kolmessa avainkysymyksessä: kansainvälisessä järjestyksessä, turvallisuudessa ja Yhdysvaltain uuden hallinnon asenteessa Euroopan unioniin. Kuulin kolme kertaa sanan kyllä, Tusk totesi.

Tusk sanoi myös, että EU luottaa Yhdysvaltain täydelliseen ja horjumattomaan tukeen yhtenäisen Euroopan ajatukselle.

Vastauksessaan Pence totesi, että Yhdysvaltain hallinnon sitoutuminen Euroopan integraatioon on vakaa ja kestävä. Pencen mukaan Yhdysvallat on valmis syventämään poliittista ja taloudellista kumppanuutta Euroopan unionin kanssa.

Sekä Tusk että Pence jakoivat näkemyksen, että Euroopan turvallisuus perustuu Natoon ja mahdollisimman läheiseen transatlanttiseen yhteistyöhön.

– Puheet lännen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Se, joka haluaa tuhota tämän järjestyksen voi olla varma, että sen puolustamisessa olemme päättäväisiä, Tusk sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt