Angela Merkel, Giuseppe Conte, Alexander De Croo, ja Xavier Bettel keskustelevat saavuttuaan kokoukseen torstaina. LEHTIKUVA / AFP

EU-huippukokous alkoi Brysselissä

EU-johtajat ovat kokoontuneet keskustelemaan ulkoasioista.

Erityisesti keskustellaan EU-tiedotteen mukaan suhteista Turkkiin ja itäisen Välimeren tilanteesta. Johtajien on tarkoitus käsitellä myös suhteita Kiinaan, Valko-Venäjän tilannetta ja Aleksei Navalnyin myrkyttämistä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan tarve Valko-Venäjän henkilöpakotteille on suuri. Hön totesi videolausunnossaan toivovansa, että Eurooppa kykenee tähän ratkaisuun.

Eurooppa-neuvoston tarkoitus käydä strateginen keskustelu Turkista. Muutamat jäsenmaat ottivat esiin itäisen Välimeren tilanteen ja suhteet Turkkiin EU-johtajien videokonferenssissa elokuussa.

Johtajat ilmaisivat tällöin EU-tiedotteen mukaan huolensa kasvavista jännitteistä ja korostivat kiireellistä tarvetta rauhoittaa tilannetta. Eurooppa-neuvoston jäsenet ilmaisivat täyden solidaarisuutensa Kreikkaa ja Kyprosta kohtaan sekä palauttivat mieleen ja vahvistivat aiemmat päätelmät laittomasta poraustoiminnasta.

Kokouksen esityslistalla ovat myös sisämarkkinat, teollisuuspolitiikka ja digitalisaatio.

Huippukokous oli alun perin tarkoitus pitää 24.–25. syyskuuta, mutta sitä on lykätty puheenjohtaja Charles Michelin karanteenin vuoksi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt