EU:n passin tai pitkäaikaisen viisumin saatuaan sijoittajilla on mahdollisuus liikkua vapaasti Schengen-alueella. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

EU haluaa tiukentaa toimia kultaisia passeja vastaan

Kultaiset passit ja viisumit ovat komission mukaan uhka EU:n turvallisuudelle.

Euroopan unionin komissio on pyytänyt unionin jäsenvaltioita tiukentamaan niiden EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden tarkastuksia, jotka hakevat jäsenmaalta niin sanottua kultaista passia.

Kypros ja Malta myöntävät passejaan EU:n ulkopuolelta tuleville, jotka tekevät maihin merkittäviä investointeja. Käytännössä passeja voivat hankkia maksukykyiset ulkomaalaiset.

Esimerkiksi Airiston Helmi -tapauksen epäilty venäläinen liikemies oli ostanut Maltan passin vuonna 2015.

Oikeusasioista vastaava EU-komissaari Věra Jourová on varoittanut kultaisten passien turvallisuusriskeistä.

Myös niin sanottujen kultaisten viisumien myöntämiseen komissio haluaa tiukennuksia. Kultainen viisumi -ohjelmaa tarjoavat ainakin Belgia, Bulgaria, Espanja, Iso-Britannia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Malta ja Portugali.

EU:n passin tai pitkäaikaisen viisumin saatuaan sijoittajilla on mahdollisuus liikkua ja harrastaa liiketoimintaa vapaasti Schengen-alueella.

Komission keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan olemassa ei ole tarpeeksi tietoa siitä, miten ohjelmat toimivat.

Kansalaisuusasiat ovat EU:n kunkin jäsenmaan omassa toimivallassa. Raportin mukaan ilmiöön pyritään unionin tasolla puuttumaan perustamalla asiantuntijaryhmä, jonka tekisi esitykset tiukemmista toimista kultaisia passeja ja viisumeita vastaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt