Puerto Del Carmen Kanariansaarilla. LEHTIKUVA / PANU TUUNALA

TE: EU-direktiivi antaa lomamatkailijalle mielipahakorvauksen

Matkailuyrittäjien mielestä uudistus runnottiin liian nopeasti läpi Euroopan parlamentissa.

Euroopan unionin pakettimatkadirektiivi tuo muutoksia myös suomalaisille matkailijoille. Jatkossa netistä ostetut lennot ja hotellivaraukset muodostavat matkapaketteja, kun ne maksetaan samalla kertaa. Myös esimerkiksi autovuokraus voi kuulua samaan pakettiin.

Uudeksi korvausmuodoksi on tulossa niin sanottu mielipahakorvaus, jota matkustaja voi saada lomanautinnon menettämisestä. Aiemmin aineettomasta vahingosta ei ole saanut korvauksia.

– Perusteena pitää olla oikea virhe tai ongelma. Tämä ei ole suinkaan mikään automaatti, toteaa Talouselämän haastattelema Kilpailu- ja kuluttajaviraston apulaisjohtaja Katri Väänänen.

Huono matkasää ei jatkossakaan oikeuta korvauksiin. Direktiivin tulkinta voi kuitenkin arvioiden mukaan selkiytyä vasta kuluttajariitalautakunnan tekemien ratkaisujen pohjalta.

Muutoksen jälkeen matkanjärjestäjä vastaa kolmen lisäyön kuluista, jos kotiinpaluu viivästyy poikkeuksellisten olosuhteiden johdosta.

Matkapaketin käsitteen laajenemisen on arvioitu lisäävän alan kilpailua. Muutosta on myös kritisoitu, sillä matkailuyrittäjien mukaan uudistus lisää byrokratiaa ja hankaloittaa erilaisten bisnesmallien rakentamista.

– Direktiivi oli jo alunperin epäselvä ja runnottiin vähän liian aikaisin läpi, Kauppalehden haastattelema Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt