X
SULJE MAINOS
Euroopan komission päärakennus Berlaymont Brysselissä. LEHTIKUVA/ANNIINA LUOTONEN

EU aikeissa jäädyttää Puolan ja Unkarin aluerahat

Puolalaisministeri sanoo, että komissio herättää toimillaan EU-vastaisuutta.

EU-komissio suunnittelee, että se jäädyttää Puolan ja Unkarin aluekehitysvaroja miljardien eurojen edestä, koska maat eivät sen näkemyksen mukaan sitoudu EU:n arvoihin. Komissioon kohdistuu muista jäsenmaista kasvavaa painetta, koska nämä eivät halua, että Unkari ja Puola saavat EU-varoja, vaikka ne eivät noudata laillisuusperiaatetta ja säätävät lakeja, jotka loukkaavat vähemmistöjen oikeuksia.

Asiasta kertoo Financial Times. Lehden haastatteleman erään EU-diplomaatin mukaan aluekehitysvarojen eli koheesiorahojen jäädyttäminen on poliittisesti räjähdysherkkä aihe, jolla voisi olla peruuttamattomia seurauksia.

– Komissiolla ei ole ollut todellista toimivaltaa jäädyttämään koheesiovaroja tällaisissa tapauksissa. Tämä muuttaisi pelin kertaheitolla.
EU:n seitsemän vuoden budjetti 2021–2027 on yhteensä noin 1,2 biljoonaa euroa. Puola saa aluekehitysvaroja 121 miljardia ja Unkari 38 miljardia euroa. EU-budjettilait edellyttävät, että varojen saaja sitoutuu noudattamaan perusoikeuksia.

Puolan tapauksessa koheesiovarat ylittävät maan kansallisen budjetin loppusumman. Unkarin kohdalla aluevarat ovat noin kaksi kolmasosaa kansallisesta budjetista.

Komissio ei kuitenkaan vielä ole päättänyt, millä tavoin se alkaisi toteuttaa tiukempia sääntöjä. On mahdollista, että niitä noudetataan vain tarkasti rajatuissa olosuhteissa. Komission varapuheenjohtaja Vera Jourova sanoo, että työtä asian ratkaisemiseksi tehdään koko ajan.

– On täysin järkeenkäypää, että EU-veronmaksajien rahaa käytetään siellä, missä perusoikeuksia kunnioitetaan. Meidän täytyy varmistaa, etteivät viranomaiset syrji niitä, jotka voivat hyötyä tästä rahasta.

Komissio on kiistellyt Puolan ja Unkarin kanssa myös siitä, voiko se hyväksyä näiden suunnitelmat EU-elpymisrahaston käyttämiseksi. Tässäkin kyse on kymmenistä miljardeista euroista. Puolan valtiovarainministeri Tadeusz Koscinski sanoo, että komission ei kannattaisi toimia näin.

– On olemassa vaara, että komissio kääntää puolalaisten mielipiteet EU:ta vastaan, hän toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt