Etlan Mika Maliranta HS:lle: Miesten palkat ovat korkeampia

Malirannan mielestä pitäisi pohtia, miksi naiset valitsevat koulutusaloja, jotka johtavat miehiä matalapalkkaisempiin työtehtäviin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Mika Malirannan mukaan miesten ja naisten palkkojen välisten erojen tarkastelu on monimutkaista. Helsingin Sanomien haastattelussa Maliranta kuitenkin sanoo, että erot jäävät pieniksi.

Maliranta kommentoi haastattelussa tänään Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistua kirjoitusta, jossa väitettiin, että ”naisten ja miesten tuntipalkka olisi jokaista normaalia työtuntia kohden suunnilleen sama, mutta eläke-etuuksien vuoksi naisen euro olisi selvästi yli sata senttiä”.

– Naisten ja miesten välisiä palkkaeroja tarkasteltaessa on tarpeen ottaa huomioon esimerkiksi työaika, työtehtävät, toimialojen väliset erot sekä työntekijöiden saamat edut, Maliranta selventää HS:lle.

– Työaika taatusti selittää palkkaeroja, koska miehet päätyvät tutkitusti toimenkuviin, joissa tulee ylityötunteja. Tulokset kuitenkin vaihtelevat sen mukaan, millaista aineistoa käyttää.

Malirannan mukaan palkkoja tarkasteltaessa voidaan todeta, että miesten palkat ovat korkeampia.

– Ensimmäinen selitys sille on usein, että naiset työskentelevät julkisella sektorilla, kun taas miehet yksityisellä. Jos tarkastelee ainoastaan yksityistä sektoria, niin palkkaeroja on siitä huolimatta, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Malirannan mielestä Suomessa pitäisikin pohtia esimerkiksi sitä, miksi naiset valitsevat koulutusaloja, jotka johtavat miehiä matalapalkkaisempiin työtehtäviin.

Kommentit