Aki Kangasharju. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Etlan johtaja Ylelle: Leikkausten tarve on kasvanut

Soten varaan laskettiin kolme miljardia euroa, muistuttaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju muistuttaa Ylen uutisissa, että valtiontalouden leikkaustarve on kokonaisuutena jopa kasvanut valtiovarainministeriön viime kevään kahden miljardin arviosta.

Hän huomauttaa, että kun soten varaan laskettiin kolme miljardia, niin nythän sopeutustarve on itse asiassa viisi miljardia euroa.

Kansanedustajan paikan saaneiden ehdokkaiden Ylen vaalikoneeseen antamien vastausten mukaan menojen karsiminen on veronkiristyksiä suositumpi tapa kohentaa valtion taloutta. Kangasharju on samaa mieltä.

Ylivoimaisesti parasta työllisyyspolitiikkaa olisi hänen mielestään se, että Suomi on kilpailukykyinen ja talouskasvu on hyvä.

Hänen suosikkinsa hallitukseen olisi perussuomalaiset, koska sitten tiedettäisiin, mitä perussuomalaisten talouspolitiikka lopulta on.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen sen sijaan ajattelee, että nyt on puskurien keräämisen aika. Talous kasvaa edelleen, työllisyys kasvaa ja työttömyys vähenee.

Hänen mukaansa nyt on se aika, jolloin tulee kerätä resurssia siihen, kun menee vähän huonommin taloudessa tai kun väestö edelleenkin vanhenee.

Pylkkänen pitää valtiovarainministeriön esittämiä kahden miljardin euron sopeutustoimia suurina. Hän muistuttaa, että talouskasvu voi pienentää menoleikkausten tarvetta. Toisaalta suuret uudistuksetkin ovat tekemättä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt