Vuosaaren satama Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Etla: Tuotantoketjujen korjaukseen tarvitaan tukea

Koronapandemia ja sen torjunta on vahingoittaneet yritysten kansainvälisiä arvoketjuja.

Talouspolitiikan toimilla pitäisi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tutkijoiden mielestä nyt pyrkiä edistämään myös vahingoittuneiden tuotantoketjujen uudelleenjärjestelyjä.

Tuoreen Etla-muistion mukaan koronaviruspandemia ja sen torjuntatoimet ovat aiheuttaneet vakavia häiriöitä yritysten ja kokonaisten toimialojen globaaleihin arvoketjuihin.

Suomessa välituotteiden tuontiriippuvuus on erityisen suurta koskien elektroniikkakomponentteja ja -tuotteita, moottoriajoneuvoja ja niiden osia, lääkevalmisteita, tekstiilejä, kemikaaleja sekä koneita ja laitteita. Jopa 70‒80 prosenttia näistä tuoteryhmistä ostetaan ulkomailta, Jyrki Ali-Yrkön ja Tero Kuusen laatimassa raportissa todetaan.

Vahvasti tuontiriippuvaisia aloja Suomessa ovat öljytuoteteollisuus, kemianteollisuus ja elektroniikkateollisuus. Tähän joukkoon kuuluvat myös moottoriajoneuvojen valmistus ja lääketeollisuus. Palveluissa tuontiriippuvuus on yleensä pienempää.

Tutkijat korostavat, että koronakriisissä on syytä kiinnittää huomiota erityisesti kansalaisten perustarpeita tyydyttävien toimialojen tuotannon jatkuvuuteen. Näihin aloihin kuuluvat elintarvikkeiden tuotanto, energia- ja vesihuolto sekä lääketeollisuus. Elintarviketeollisuuden välituotteista 20 prosenttia hankitaan ulkomailta. Maataloudessa osuus jää 14 prosenttiin ja energiahuollossa 25 prosenttiin.

Monien maiden hallitukset ovat viime viikkoina ilmoittaneet laajoista talouden tukipaketeista. Pelkkä kysyntäpolitiikka ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan toimi, koska nyt kyse ei ole kysyntärajoitteista vaan tarjontarajoitteista, jotka syntyvät koronan aiheuttamista ulkomaisista tuotantohäiriöistä ja kotimaisista rajoituksista.

– Kuin vastauksena tähän, Business Finland avasi juuri yrityksille uuden rahoituspalvelun, jolla pyritään lievittämään koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia. Tätä rahoitusta voidaan käyttää myös arvoketjujen uudelleenrakentamiseen. Rahoitus voisi auttaa esimerkiksi tuotannon sijoittamisessa toiselle alueelle tai tuotannon palauttamisessa kotimaahan, kertoo Ali-Yrkkö tiedotteessa.

Mikäli arvoketjujen toimintahäiriöt jatkuvat, arvoketjut tulevat hänen mukaansa muuttumaan pysyvästi. Globaalisti hajautuneiden ketjujen sijaan saattaa syntyä ketjuja, joiden osat ovat lähempänä toisiaan, esimerkiksi maanosittain tai alueellisella tasolla.

Tutkijat muistuttavat lisäksi, että rajojen sulkeutumisella on vaikutuksia myös työvoimaan, kun osa maassa olevista ulkomaalaisista työntekijöistä palaa kotimaahansa. Se puolestaan voi joillakin toimialoilla johtaa toiminnan häiriintymiseen, jos ulkomaalaisten työntekijöiden rooli alalla on merkittävä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt