Verkkouutiset

Puutavaraa metsäyhtiö UPM:n Pelloksen vaneritehtaalla Ristiinassa. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Metsäteollisuus ja akut nostavat Suomea koronakuopasta

Palvelualalla normaaliin on Etlan mukaan vielä pitkä matka.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan Suomen talouskasvu saa tänä vuonna lisää vauhtia metsäteollisuudesta, kun puutuoteteollisuuden viennin määrä kasvaa noin 15 prosenttia ja paperiteollisuuden kymmenen prosenttia.

Myös sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotoksen määrä kasvaa selvästi sekä tänä että ensi vuonna.

Hotelli- ja ravintola-alalla elpyminen on voimakkainta ensi vuonna, mutta toipuminen kestää vielä vuoteen 2023. Epävarmuutta elpymiseen tuo pandemian mahdollinen paheneminen uudelleen.

Syyskuun Suhdanne-ennusteessa Etla ennusti Suomen BKT:n kasvavan tänä vuonna 3,5 prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia. Koko tehdasteollisuuden tuotos kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna neljä prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia.

Vastaavasti tehdasteollisuuden arvonlisäys kasvaa reilut seitsemän prosenttia tänä vuonna, mutta ensi vuonna enää reilut kaksi prosenttia.

Talouden nousua viime vuoden koronakuopasta auttaa metsä- ja sähkö- ja elektroniikkateollisuuden lisäksi kulkuneuvoteollisuus. Laivojen ja lentokoneiden yhteenlaskettu viennin määrä kasvaa tänä vuonna yli 20 prosenttia.

Moottoriajoneuvojen viennin odotetaan vauhdittuvan ensi vuonna. Kulkuneuvojen osuus koko Suomen tavaraviennin arvosta oli kuluvan vuoden tammi-elokuussa liki seitsemän prosenttia.

– Uudenkaupungin autotehtaan tuotannosta arviolta puolet menee Saksan kautta Yhdysvaltoihin. Valmet Automotivelle on valmistumassa myös toinen akkutehdas, ja lähivuosina akkujärjestelmien liikevaihto voi jopa saavuttaa ajoneuvovalmistuksen liikevaihdon, sanoo Etlan tutkija Birgitta Berg-Andersson tiedotteessa.

Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa viennin arvo nousi Tullin tilastojen mukaan kuluvan vuoden tammi-elokuussa lähes 12 prosenttia vuodentakaisesta. Etlan ennusteen mukaan alan tuotoksen määrä lisääntyy seitsemän prosenttia tänä vuonna ja neljän prosenttia ensi vuonna.

Koneiden ja laitteiden tuotanto kasvaa tänä vuonna reilut kolme prosenttia, ensi vuonna kasvu kiihtyy. Metallien jalostuksessa viime vuoden nollakasvun jälkeen toimialan tuotoksen määrä kasvaa kahdeksan prosenttia tänä vuonna, mutta ensi vuonna kasvu jää tuotoksen osalta nollan tuntumaan.

Paperiteollisuus ja kemianteollisuus kasvuun

Metsäteollisuuden osuus Suomen koko tavaraviennin arvosta oli tammi-elokuussa 20 prosenttia. Paperiteollisuuden osuus oli runsaat 14 prosenttia ja viennin arvo nousi 14 prosenttia edellisvuodesta.

Koko toimialan tuotoksen määrän Etla ennustaa kasvavan tänä vuonna noin kuusi prosenttia. Seuraavina vuosina kasvu hidastuu puoleentoista prosenttiin.

Kemianteollisuudessa arvonlisäyksen määrä kääntyy alamäestä seitsemän prosentin kasvuun tänä vuonna, kasvua vauhdittavat muun muassa kemikaalit, lääketeollisuus sekä kumi- ja muovituotteiden valmistus. Öljynjalostus sen sijaan kääntyy vasta ensi vuonna kasvuun Nesteen kevään huoltoseisokin vuoksi.

Palvelualat toipuvat hitaasti

Majoitus- ja ravitsemistoiminta toipuu Etlan mukaan rokotekattavuuden myötä. Voimakkainta elpyminen on vuoden 2022 aikana, jos pandemia ei aiheuta merkittäviä negatiivisia yllätyksiä. Toipuminen jatkuu kuitenkin vielä vuonna 2023.

Pandemian paheneminen voi kuitenkin rajoitusten kiristämisen myötä aiheuttaa väliaikaista kysynnän alenemista.

Etlan ennustepäällikkö Markku Lehmuksen mukaan hotelli- ja ravintola-alan toipuminen on tosiaan nyt hyvässä vauhdissa, ellei suuria yllätyksiä enää tule. Sen sijaan isoimpien kärsijöiden joukossa olleen kulttuuri- ja tapahtuma-alan toipumisaikataulu on vielä kysymysmerkki.

– Tilastoja alalta ei ole saatavissa kootusti, joten tässä ennusteessa emme ole voineet tarkastella alaa kokonaisuutena. Etla kävi kuitenkin alkusyksystä läpi tapahtuma-alan tappioita, ja tuon tutkimuksen mukaan alan yhteenlaskettu liikevaihto Suomessa putosi yli viidenneksen ja kannattavuus romahti 65 prosenttia. Normaaliin on siis vielä pitkä matka, sanoo Lehmus.

Kaupan alalla toimialojen tilanne normalisoituu ensi vuoden aikana. Vähittäiskaupan kova tahti on jatkunut ja moottoriliiketoiminta on elpynyt selvästi päättyvän vuoden aikana. Uusien autojen myynti kärsii kuitenkin tuotannon ongelmista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)