Donald Trump. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Saul Loeb

Eteläkorealaiset järkyttyivät: Tätä Donald Trumpin ei olisi pitänyt sanoa

Presidentin mukaan Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoitusten lopettaminen säästää rahaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump totesi tiistaina, että USA aikoo lopettaa välittömästi sotaharjoituksensa Etelä-Koreassa. Etelä-Korean kanssa järjestetyt vuosittaiset harjoitukset ovat ärsyttäneet Pohjois-Koreaa. Etelä-Koreassa olevia amerikkalaisjoukkoja ei ole kuitenkaan tarkoitus vähentää.

Trump kertoi asiasta medialle tavattuaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin Singaporessa.

– Presidentti Trump sanoi jotain sellaista, mitä Yhdysvaltain asevoimien ylipäällikön ei pitäisi sanoa liittolaiselleen, toteaa New York Timesin haastattelema Asan Institute -ajatushautomon tutkija Cheon Seong-whun.

– Se loukkaa suuresti eteläkorealaisia sotilaita, jotka ovat harjoitelleet liittouman puolesta.

Trumpin mukaan harjoitusten lopettaminen säästää rahaa.

– Hän näkee kaiken rahan näkökulmasta, mutta liittolaissuhteessa on rahan lisäksi myös muita arvoja, Cheon sanoo.

Trumpin lausuntojen kerrotaan yllättäneen Etelä-Korean presidentin ja puolustusministeriön kansliat, jotka ”yrittävät selvittää presidentti Trumpin kommenttien todellista tarkoitusta”.

Yhdysvaltalaisten sotilaiden läsnäolo Etelä-Koreassa ja vuosittaiset harjoitukset ovat kuvastaneet maiden liittolaissuhdetta 1950-1953 käydyn Korean sodan jälkeen.

Etelä-Koreassa on vastustettu voimakkaasti aiempia yrityksiä lopettaa harjoitukset. Varsinkin konservatiivit katsovat liittolaissuhteen olevan pääasiallinen puolustuskeino Pohjois-Koreaa vastaan.

Eteläkorealaiset viranomaiset ovat suhtautuneet avoimesti ajatukseen harjoitusten muokkaamisesta. Alkuvuodesta harjoituksia lykättiin, jotta Pohjois-Korea saataisiin houkuteltua osallistumaan olympialaisiin.

Etelä-Korea on kuitenkin aina pitänyt Yhdysvaltain sotilaallista läsnäoloa ja yhteisiä harjoituksia olennaisena osana maan turvallisuutta.

Ewha Womans Universityn professori Leif-Eric Easley kääntää katseensa Yhdysvaltain, Etelä-Korean ja Japanin virkamiesten tulevaan tapaamiseen, jossa suunnitellaan puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa.

– Silloin pitäisi tulla selväksi, että sotaharjoitusten keskeyttäminen ei ole pysyvä linjaus, vaan pikemminkin lyhyen aikavälin toimenpide luottamuksen rakentamiseksi Pohjois-Korean kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt