Työpaikan etäkokous meneillään verkossa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Etätyön suosio vahvistunut Saksassa

Täydellinen paluu vanhaan työskentelytapaan on tutkijan mielestä hyvin epätodennäköistä.

Saksalaisen tutkimuslaitoksen Ifon kyselyn mukaan hieman yli puolet maan yrityksistä haluaisi ottaa etätyön käyttöön nykyistä vakituisemmin.

Ifon organisaatio- ja teknologiakeskuksen johtaja Oliver Falck arvelee, että koronakriisi voi antaa pysyvästi vauhtia etätöihin. Laitoksen kyselyn mukaan kolme neljästä saksalaisyrityksestä on järjestänyt ainakin osalle työvoimastaan etätyöskentelyä keinona kriisistä selviytymiseksi.

– Monissa yrityksissä näihin uusiin järjestelyihin kuului merkittäviä investointeja digitaaliseen infrastruktuuriin ja uuteen kommunikaatioteknologiaan. Täydellinen paluu vanhaan työskentelytapaan on hyvin epätodennäköistä, Falck arvioi Ifon tiedotteessa.

Ifon tutkimuksen mukaan 56 prosenttia työntekijöistä Saksassa kykenisi ainakin väliaikaisesti työskentelemään etänä. Ennen koronapandemian puhkeamista vain puolet tästä potentiaalista oli hyödynnettynä.

Tutkija Jean-Victor Alipour kuitenkin arvioi, että täydet etätyöjärjestelyt jäävät jatkossa poikkeuksiksi. Sosiaalisten kontaktien puutteesta saattaa syntyä työntekijälle pitkän päälle painolastia, eikä digitaalisessa maailmassa ajatusten ja ideoiden luova vaihtaminen onnistu kovin hyvin.

– On todennäköisempää, että työpaikalla ja kotona työskentelyä yhdistelevät hybridi-mallit yleistyvät. Niissä yhdistyvät kotona työskentelyn tarjoamat itsenäisyyden ja joustavuuden edut työpaikan sosiaalisten kontaktien kanssa, Alipour toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt