Verkkouutiset

Etätöitä halutaan tehdä puolet työajasta

Nyt työntekijät toivovat, että voisivat myös tulevaisuudessa tehdä puolet työajastaan etänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennen koronapandemiaa suomalaiset rekrytoinnin, markkinoinnin, viestinnän ja johtamisen ammattilaiset työskentelivät keskimäärin neljäsosan työstään etänä. Koronan myötä tilanne kääntyi päälaelleen ja etätöitä on korona-aikaan tehty 75 prosenttia työajasta.

Nämä selviävät Duunitorin Kansallisesta rekrytointitutkimuksesta, jossa selvitettiin tänä vuonna paitsi rekrytoinnin tapoja ja trendejä, myös etätyöhön liittyviä käytäntöjä ja asenteita.

Kyselytutkimuksessa kysyttiin myös, kuinka paljon vastaajat haluaisivat tehdä etätöitä tulevaisuudessa. Tulokset asettuivat ennen pandemiaa ja pandemian aikana totuttujen käytäntöjen välimaastoon, sillä kyselyyn vastanneilla olisi toiveena työskennellä tulevaisuudessa noin puolet työajastaan etänä.

– Jonkinlaista hybridimallia selvästi odotetaan, mutta jää nähtäväksi, miten se toteutetaan. Ollaanko jatkossa esimerkiksi yksi viikko työpaikalla ja yksi etänä? Vai tietty määrä päiviä viikosta tai tunteja päivästä etänä, Duunitorin työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto pohtii.

Kyselyn mukaan 76 prosenttia vastaajista kokee, että etätyö on yhtä arvostettua kuin paikan päällä tehty työ.

Etätyö sujuu, mutta yhteisöllisyys kärsii

Vastaajat kokevat yleisesti ottaen etätyön sujuvan hyvin. Vastaajista 86 prosenttia kertoo oman työnsä olevan sujuvaa etätöissä, ja 81 prosenttia kertoo työkalujen ja yhteyksien olevan kunnossa. Noin joka kolmannen vastaajan organisaatiossa on järjestetty koulutusta etätyön tekemiseen.

Yhteisöllisyyttä yleistynyt etätyö on kuitenkin rokottanut. Vain 22 prosenttia vastaajista kertoo yhteenkuuluvuuden tunteen toteutuvan työssään hyvin, ja sosiaalinen vuorovaikutus toteutuu hyvin reilulla kolmanneksella vastaajista.

Yhteistyön muiden kanssa kokee sujuvaksi etätöissä 68 prosenttia vastaajista.

Toimitilojen tulevaisuus on yhteisöllinen

Kyselyn avoimissa kommenteissa moni kertoo, että oman organisaation toimistotiloja aiotaan supistaa. Tulevaisuudessa monella alalla voidaan nähdä entistä pienempiä toimistoja ja toisaalta monipuolisempia työtiloja.

Avoimissa vastauksissa korostuivat pienemmät toimistot, pop-up-toimistot ja joustavat työskentelytilat.

Lauri Vaisto uskoo, että joustava etätyömahdollisuus tulee olemaan jatkossa monilla aloilla tärkeä kilpailuetu ja tapa erottua työnantajana.

– Meillä on edelleen monia perinteisiä aloja, joissa tullaan edelleen käymään keskustelua siitä, voidaanko etätöitä tehdä nyt ja tulevaisuudessa. Uskon, että etenkin aloilla, joissa on pulaa osaajista, etätyö tulee olemaan tärkeä kilpailuetu työnantajalle.

Yhdeksättä kertaa järjestettyyn kyselytutkimukseen vastasi maaliskuun aikana 235 rekrytoinnin sekä markkinoinnin, viestinnän ja johtamisen ammattilaista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)