Verkkouutiset

Etäopetus on noussut yllättäen taas keskusteluun. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Etäkoululle on sanottava selkeä Ei

BLOGI

Jos aluevaalitkin kyetään järjestämään, lapsilla on oikeus käydä koulua ja harrastaa.
Satu Schauman
Satu Schauman
Satu Schauman on Nykypäivän ja Verkkouutisten toimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeriöstä on tupsahtanut kuin puun takaa esitys, että koulut siirtyisivät heti kevätlukukauden aluksi etäopetukseen muutamaksi viikoksi. Hallituksen koronaministerityöryhmän on määrä keskustella asiasta ja mahdollisen suosituksen antamisesta perjantaina.

Lopullinen valta päättää asiasta on alueilla.

Perjantaina Etelä-Suomen aluehallintovirastolta odotetaan myös päätöstä siitä, miten Uudellamaalla voimassa olevat tilojen sulkemispäätökset jatkuvat.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositti Aville jo aiemmin tilojen sulkemisten jatkamista parilla viikolla, mutta kuitenkin niin, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta voisi niissä yhä jatkua.

Nähtäväksi jää, mikä on aluehallintoviraston päätös. Mahdollista on sekin, että lasten ja nuorten harrastustoiminnalle tulee tässä epidemiatilanteessa stoppi.

Vaikka omikron-virusmuunnos on erittäin tarttuva, väistää rokotesuojaa, leviää nopeasti ja uhkaa paikoin jo yhteiskunnan ydintoimintoja, lisärajoitusten kohdistaminen lapsiin ja nuoriin olisi vallitsevassa epidemiatilanteessa kohtuutonta, tehotonta – ja moraalisesti kestämätöntä.

Hallituksen uskottavuus ja perusperiaate siitä, että lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rajoitukset ovat viimesijaisia – ovat nyt koetuksella.

Niin kauan, kun kahviloissa tai ravintoloissa voi käydä päiväkaljalla eikä sosiaali- ja terveysministeriössä ole intressiä kyseenalaistaa vaikkapa aluevaalien järjestämistä – lapsiin ja nuoriin kohdistuvia lisärajoituksia olisi erittäin vaikea perustella.

Lapsen etu vai yhteiskunnan huoltovarmuus

Omikron-virusmuunnos on lisännyt sairaalahoidon kuormitusta, mutta ei tehohoidon tarvetta. Ja sinne joutuneet ovat paljolti rokottamattomia. Heidän ehdoillaan tässä ei pidä mennä.

Kaiken tähänastisen tiedon perusteella kyse on kaiken kaikkiaan aiempaa lievemmästä virusvariantista. Etenkin lapsille vakavat tautimuodot ovat erittäin harvinaisia. Iso osa 12 vuotta täyttäneistä on saanut jo kaksi rokotusta, mikä antaa ainakin jonkinasteista suojaa.

Monissa perheissä on pyritty kiirehtimään myös lasten rokotuksia nimenomaan siksi, että koronakriisi rajoittaisi heidän jokapäiväistä elämäänsä mahdollisimman vähän.

Lapset voivat toki levittää ja levittävätkin tässä epidemiatilanteessa tautia, mutta olisi moraalisesti erittäin kyseenalaista pyrkiä rajoittamaan heidän koulunkäyntiään tai harrastuksiaan tästä syystä.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen toteaa osuvasti Twitterissä, että etäopetukseen siirtymisen tulee perustua lapsen etuun, ei yhteiskunnan huoltovarmuuteen.

Myös tunnetut infektiotautien erikoislääkärit ovat älähtäneet. He katsovat tänään iltapäivästä julkaisemassaan avoimessa kirjeessä, ettei koulujen sulkeminen estäisi viruksen leviämistä tällä hetkellä Suomessa.

– Vaikka koko Suomi suljettaisiin, vaikka määrättäisiin ulkonaliikkumiskielto, olisi koronavirus odottamassa kontaktien paluuta, he kirjoittavat.

Ja kuten koronakriisissä on matkan varrella opittu, rajoituksia on helpompi asettaa kuin purkaa.

OAJ:n lobbaus kuin toisinto

Koronaepidemia on koetellut Suomea pian kaksi vuotta. Etäopetuksen ja lasten harrastustoiminnan alasajon seurauksista on kertynyt tänä aikana paljon tutkimustietoa. Oppimiserot ovat kärjistyneet, mielenterveysongelmat kasvaneet ja lasten ja nuorten liikkuminen vähentynyt.

On hämmästyttävää, jos tästä kaikesta ei olisi vieläkään kyetty ottamaan opiksi.

OAJ:n voimakas lobbaus etäkoululle sosiaali- ja terveysministeriön perässä tuntuu myös vastenmieliseltä. Se on kuin toisinto toissa keväältä, jolloin opettajien ammattijärjestö vastusti viimeiseen tappiin saakka koulujen avaamista vielä loppukeväästä pariksi viikoksi.

Hallituksen kannattaisi nyt pitää pää kylmänä eikä painaa paniikkinappulaa. Hallituksen sisäinen eripura etäkoulusta onkin rohkaiseva merkki.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)