Mariano Rajoy. LEHTIKUVA / AFP

Espanjan pääministeri jätti takaoven auki neuvotteluille

Espanjan hallitus on valmis perustuslain uudistukseen ja neuvotteluihin Katalonian itsehallinnon laajentamisesta, jos Katalonia luopuu itsenäisyysjulistuksesta.

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn uhkavaatimus Katalonian itsehallinnolle peruuttaa itsenäisyysjulistus sisältää mahdollisuuden neuvotella Katalonian kanssa itsehallinnon laajentamisesta.

Keskustaoikeistolaista Kansanpuoluetta (Partido Popular, PP) edustava Rajoy johtaa vähemmistöhallitusta, joten se tarvitsee tukea oppositiosta.

Sosialistisen PSOE:n puoluesihteri Pedro Sánchez antoi tiistaina tukensa Rajoyn suunnitelmalle käynnistää perustuslain 155 artiklan mukainen Katalonian itsehallinnon tehtävien siirtäminen Espanjan hallitukselle, jos Katalonian hallinto ei poista itsenäistymisjulistustaan.

Sánchez kuitenkin taivutteli Rajoyn suostumaan perustuslain uudistukseen. Perustuslain uudistus mahdollistaisi itsehallinnon toteutumistavan tarkastelemisen. Sánchezin toiveena olisi, että se mahdollistaisi Katalonian säilymisen osana Espanjaa.

Katalonian itsehallinnon johtaja Carles Puigdemont tarjosi tiistaina keskustelua Katalonian itsehallinnosta.

Tästä Rajoy ei suostu keskustelemaan. Pääministeri antoi  Katalonian itsehallinnolle maanantaihin kello kymmeneen aamupäivällä asti aikaa päättää, antaako se itsenäisyysjulistuksen vai ei. Jos Katalonian itsehallinto päättää antaa itsenäisyysjulistuksen, artikla 155 astuu Rajoyn mukaan välittömästi voimaan.

Rajoy on kuitenkin ilmaissut olevansa valmis keskustelemaan rahoituksesta ja itsehallinnosta lakien puitteissa.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt