Koronatestiä otetaan Madridissa. LEHTIKUVA / AFP Rafa Albarran

Espanjan hankkimat kiinalaiset koronatestit eivät toimikaan

Pikatestien tarkkuus oli vain 30 prosentin luokkaa luvatun 80 prosentin sijaan.

Espanja on suunnitellut aloittavansa nykyistä laajamittaisemman koronatestauksen selvittääkseen epidemian todellista laajuutta. Tätä varten Kiinasta hankitut pikatestit eivät El Paisin mukaan kuitenkaan toimi luvatusti. Testien herkkyyden kerrotaan olevan vain 30 prosenttia, kun sen piti olla yli 80 prosenttia. Espanjalaislehden lähteiden mukaan tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei testien käyttämisessä ole järkeä.

Testejä arvioineiden asiantuntijoiden kerrotaan päätyneen siihen lopputulokseen, että koronan testaamiseen käytetään Espanjassa yhä vain nykyisiä PCR-testejä. Niissä esimerkiksi suusta tai nenästä otettu näyte analysoidaan laboratoriossa. Tuloksen saaminen vie tunteja ja on verrattain työlästä.

Espanjan hankkimat kiinalaisen Bioeasyn pikatestit muistuttavat lähinnä raskaustestiä. Näyte laimennetaan ja asetetaan testiliuskaan. Testi mittaa vasta-aineita ja antaa tuloksen 10-15 minuutissa. El Paisin mukaan testillä saadut negatiiviset tulokset eivät huonon herkkyyden vuoksi ole kuitenkaan varmoja. Kaikkiaan käyttökelvottomaksi todettuja testejä on hankittu 340 000 kappaletta. Niillä oli tarkoitus seuloa terveydenhoidon henkilökuntaa ja iäkkäitä riskiryhmäläisiä.

Espanjan terveysministeri tiedotti keskiviikkona maan hankkivan Kiinasta erilaisia terveydenhuollon tarvikkeita 432 miljoonalla eurolla. Tarvikkeiden joukossa on 5,5 miljoonaa koronan pikatestiä. El Paisin mukaan ei ole tietoa, onko kyse saman valmistajan testeistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt