X
SULJE MAINOS
Pedro Sanchez. LEHTIKUVA / AFP Borja Puig de la Bellacasa

Espanja jakaa 18 vuotta täyttäville 400 euron kulttuurisetelin

Monien mielestä pääministeri Pedro Sánchez kalastelee nuorten ääniä.

Ensi vuonna 18 vuotta täyttävät espanjalaiset saavat käyttöönsä niin sanotun kulttuurishekin, jonka arvo on 400 euroa.

Espanjan Tilastokeskuksen INE:n mukaan vuonna 2004 Espanjassa syntyi 454 591 lasta. He ovat ensi vuonna täysi-ikäisiä, ja siten uuden edun saajia. Kyse ei siis ole pienestä manööveristä.

Kulttuuriministeriön mukaan shekin kautta tuleva avustus maan kulttuurialalle on merkittävä, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka pahasti ala on joutunut kärsimään pitkittyneen koronapandemian aikana.

Tuen kustannusarvio espanjalaisille veronmaksajille on yli 180 miljoonaa euroa.

Ei kuitenkaan härkätaisteluun

Mutta tuessa, kuten niin monessa muussa asiassa, on pienellä präntätty ehto. Uusi tuki on nimittäin rajoitettu yksinomaan niille nuorille, ketkä täyttävät 18 vuotta ensi vuonna.

Shekkiä voi käyttää esimerkiksi kirjojen ostamiseen sekä kaikenlaisten taiteellisen toimintojen, kuten teatterin, elokuvan, tanssin, musiikin ja erilaisten näyttelyiden, kulutukseen, mutta härkätaistelun pääsylippua shekillä on turha yrittää ostaa, sillä ne eivät kuulu tuen piiriin.

Ja tämä jos mikä on suututtanut alan edustajat, sillä maan senaatti vahvisti lailla 2013 härkätaistelut osaksi espanjalaista kulttuuriperintöä.

Pääministerin suosio laskussa

On selvää, että alati kannatusongelmiensa kanssa painiva pääministeri Pedro Sánchez ei kaihda keinoja yrittäessään etsiä tavalla tai toisella kadonneita ääniä.

Pääministerin päätös vapauttaa Katalonian alueen itsenäistymishankkeen vuoksi vankilaan tuomitut katalaanijohtajat on piikki monen espanjalaisen lihassa.

Myös koronapandemia, sen hoito sekä hallituksen taholta tapahtuneet tilastointimanipulaatiot ovat hyvin espanjalaisten mielissä.

Kulttuuriministeriön mukaan 400 euron tuen tarkoitus on tuoda nykynuoriso lähemmäksi kulttuuria.

Sosiaalisessa mediassa espanjalaiset nuoret ovat käyneet kiivasta keskustelua aiheesta. Nuoret näkevät sen enemmän pääministerin epätoivoisena tapana kalastaa nuorison ääniä tuleviin parlamenttivaaleihin.

Nuorison viesteissä toistuu paljolti yksi ja sama toteamus; ”se on poliittinen strategia, koska Pedro Sánchez on menettänyt paljon ääniä. Otan shekin vastaan, mutta en aio äänestää häntä”.

Seuraavat parlamenttivaalit Espanjassa järjestetään joulukuussa 2023.

Timo Kauppinen

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt