Verkkouutiset

Esko Valtaoja: Lastenlastemme elintaso tulee olemaan viisinkertainen

Tähtitieteilijän mukaan maailmaa katsellaan aina liian lyhyeltä kantilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Emeritusprofessori Esko Valtaoja puhui Keski-Suomen Yrittäjien Yrittäjäjuhlassa yleisölle, jonka vastaanottoa kuvaillaan innostuneeksi. Hänen mukaansa ”arjen keskellä ei pidä unohtaa mustia laseja silmilleen”.

– Katselemme maailmaa aina liian lyhyeltä kantilta, ja lisäksi mustien lasien läpi. Äkilliset, yllättävät ja ennen kaikkea huonot uutiset täyttävät niin median kuin omat ajatuksemme, ja kun sitten siltä pohjalta ryhdymme pohtimaan tulevaisuutta, metsään mennään että rytisee, Esko Valtaoja totesi.

– Unohdamme tyystin kaiken sen hitaan, positiivisen kehityksen, joka jatkuu tälläkin hetkellä. Sen kehityksen, joka on luonut nykyisen hyvinvointimme ja joka myös luo tulevaisuutemme.

Hänen mukaansa ongelmien maailma on ennen kaikkea täynnä ”yhä uskomattomampia mahdollisuuksia, joita emme edes huomaa putkinäköisessä pessimismissämme”.

Valtaojan mielestä ”Oy Ihmiskunta Ab” ja satavuotias Suomi ovat millä tahansa mittarilla mitattuna ”millenniumkvartaalin” eli 250 vuoden uskomaton menestystarina.

Professori muistutti, että elämme hyvinvoinnissa, jota kukaan ei olisi osannut edes kuvitella vuonna 1917. Kurjuudella sen sijaan menee kurjasti eikä tällä vauhdilla maailmassa 2030 ole absoluuttista köyhyyttä.

Valtaojan mielestä vallalla oleva pessimismi on suhteetonta. Hän kysyi, että kun viimeksi heräsit kello neljä yöllä, tulivatko mieleesi elämäsi onnistumiset.

– Maailma on vasta alussa. Päivän huonojen uutisten, kaiken äänen ja vimman takana nousevat lukemattomat positiiviset kehityskulut yhä vahvemmin ylöspäin, kuten vapaus, vauraus, terveys, koulutus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Inhimillisen kehityksen indeksit nousevat niin yksittäisissä maissa, kuin koko maailmassakin ja ovat nousseet jo 1800-luvulta lähtien.

Vauraus kasvaa Esko Valtaojan mukaan nopeasti eikä vaurautta ja kuluttajia ole koskaan aiemmin ollut näin paljon. Meidän lapsenlapsillamme tulee hänen mukaansa olemaan viisinkertainen elintaso.

Professorin mukaan vauraus lähtee innovaatioista ja ”edistystä eivät saa aikaan varhain nousijat – edistys lähtee laiskoista ihmisistä, jotka koettavat löytää helpomman tavan tehdä asioita”.

– Jos nyt mennään sata lasissa, niin kohta vaihdetaan kakkoselle ja aletaan painaa kaasua tosissaan. Eihän tämä homma ole edes vielä kunnolla alussa!

Keskisuomalaisen videohaastattelussa Esko Valtaoja sanoo, että pitää osata varautua myös runsaampaan tulevaisuuteen, ”ei niukkuuden ja surkeuden tulevaisuuteen mitä niin moni kuvittelee”.

– Se on meidän luonteessamme tämä, että huonosti menee ja kohta tulee vielä huonompaa. Mutta todellisuudessa asiat menevät parempaan suuntaan, kun katsotaan vähän laajemmalta kantilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)