Iiro Viinanen (vas) ja Esko Aho (oik). Kuva vuodelta 1993. LEHTIKUVA / JUHA KÄRKKÄINEN

”Esko Aholta ja Iiro Viinaselta tulisi pyytää anteeksi”

Kansanedustajan mukaan on populistista puhua 90-luvun laman virheiden toistamisesta.

Kokoomuksen kansanedustaja Markku Eestilän mukaan ministereiden ja kansanedustajien tulisi pyytää 90-luvun laman pääministeriltä Esko Aholta (kesk.) ja valtiovarainministeriltä Iiro Viinaselta (kok.) anteeksi.

Eestilä viittaa puheisiin, joissa on viitattu 90-luvun lamaan ja todettu, ettei Suomessa saa tehdä koronakriisissä samoja virheitä kuin 90-luvun lamassa. Puheilla on viitattu erityisesti kulupuolen leikkauksiin, joita tuolloin jouduttiin tekemään.

– Kun näin puhutaan, osoittaa se valitettavasti sen, miten vähäisillä historian ja talouden ymmärryksellä ollaan liikkeellä, Markku Eestilä toteaa Facebookissa julkaisemassaan päivityksessä.

– Vanha sanonta kertoo, että jos ei tiedä mistä on tulossa, niin ei myöskään tiedä minne on menossa.

Eestilä huomauttaa, että 90-luvulla velkaa saatiin ulkomailta vain uskottavia leikkauslistoja vastaan. Valtion puolesta piti vakuuttaa lainoittajille, että kassa riittää velan maksuun. Muuten lainaa ei olisi saatu.

Lama-ajan valtiovarainministeri Iiro Viinanen on viitannut menettelyyn ”rahankerjuumatkoina”,  joissa tapahtunutta verrattiin usein edellisellä käynnillä annettuihin lupauksiin. Viinasen mukaan maailmalla oltiin hyvinkin tietoisia siitä, mikä Suomen taloudellinen tilanne ja lainanmaksukyky 90-luvulla oli. Lainojen korot olivat äärimmäisen korkeat.

Myös Suomen Pankin valuuttavarannot olivat pahimmillaan lähellä loppua.

– Saattaisi olla jopa paikallaan, että näitä hömppäpuheita viljelleet ministerit ja kansanedustajat pyytäisivät Esko Aholta ja Iiro Viinaselta anteeksi, Eestilä sanoo.

– Onneksi Oulun insinöörit ryhtyivät halon kokoista puhelinaihiota aikansa kuluksi tutkimaan ja parantelemaan. Näin syntyi Nokia, jonka avulla kurkotettiin ulos lamasta. Siis työllä ja viennillä.

– Laman syy oli hillitön ulkomaisen velan ottaminen ja viennin kilpailukyvyn heikentyminen huumassa tehtyjen palkankorotusten takia. Voimia niille, jotka vieläkin kärsivät 90- luvun lamasta.

Monet ministerit ja kansanedustajat ovat populistisesti puhuneet – miellyttääkseen kuulijoita – että emme tee samoja…

Gepostet von Markku Eestilä am Samstag, 17. Oktober 2020

LUE MYÖS:
Iiro Viinanen: Tämän tiedon julkistus olisi johtanut rajuihin toimiin (VU 17.10.2020)
Entisen pääministerin varoitus IL:llä: Me ymmärsimme velan vaarat (VU 17.10.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt