Esitys maailman ex-johtajilta: Huumeiden laillistamista kokeiltava

Kansainvälinen Global Commission on Drug Policy julkaisee tiistaina raportin tulevaisuuden huumepolitiikasta.

Komissio vaatii muun muassa huumeiden dekriminalisointia, vaihtoehtoisten ratkaisujen ottamista vankeusrangaistuksien tilalle ja psykoaktiivisten aineiden laillisen sääntelyn mahdollistamista.

Komission mukaan huumausaineita tulisi myös kohdella ennemmin kansanterveydellisestä kuin rikosoikeudellisesta näkökulmasta. Lisäksi etenkin kannabiksen, kokapensaan lehtien ja joidenkin muiden psykoaktiivisten aineiden laillistamista ja sääntelyä tulisi kokeilla.

Global Commission on Drug Policy herätti huomiota jo vuonna 2011. Silloin se julkaisi ensimmäisen raporttinsa, jossa muun muassa julistettiin, että niin kutsuttu huumeiden vastainen sota on epäonnistunut.

”Faktat puhuvat puolestaan. On aikaa muuttaa suuntaa. Tarvitsemme huumepolitiikkaa, joka perustuu todisteisiin siitä, mikä oikeasti toimii. YK:n entinen pääsihteeri ja Global Commission on Drug Policyn jäsen Kofi Annan sanoo komission tiedotteessa.

Toisen komission jäsenen Brasilian entisen presidentin Fernando Henrique Cardoson mukaan huumepolitiikassa on lopulta päädyttävä huumausaineiden laillisesti säännellyn myynnin sallimiseen.

Sveitsin entinen presidentti Ruth Dreifuss puolestaan totesi, että joissakin Euroopan maissa käyttöön otetut konstit kuten neulanvaihtopisteet, korvaushoidot ja käytön ja pienten huumausainemäärien hallussapidon dekriminalisointi ovat vasta osa ratkaisua.

”Koko ketjun säänteleminen aina tuotannosta jälleenmyyntiin purkaisi rikollisjärjestöjen valtaa ja suojelisi ihmisten henkeä, terveyttä ja turvallisuutta”, Dreifuss toteaa.

Arvovaltaisia jäseniä

Global Commission on Drug Policy toteaa tiedotteessaan olevansa vaikutusvaltaisin huippujohtajien ryhmä, joka on koskaan vaatinut tällaisia muutoksia huumepolitiikkaan.

Komissioon kuuluu Kofi Annanin, Fernando Henrique Cardoson ja Ruth Dreifussin lisäksi esimerkiksi YK:n entinen korkea ihmisoikeusedustaja Louise Arbour, liikemies Richard Branson, Kreikan entinen pääministeri George Papandreou, Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri George P. Shultz ja Norjan entinen ulkoministeri ja YK:n entinen pakolaisasioiden korkea edustaja Thorvald Stoltenberg.

Komissioon kuuluu myös muun muassa Kolumbian entinen presidentti César Gaviria, Puolan entinen presidentti Aleksander Kwasniewski ja Portugalin entinen presidentti Jorge Sampaio.

Komission edustajat tapaavat tiistaina YK:n pääsihteerin Ban Ki-Moonin ja apulaispääsihteerin Jan Eliassonin New Yorkissa.

Kommentit