Verkkouutiset

Erot koulutusvalinnoissa näkyvät jo peruskoulussa

Koulutuksen kautta tytöt ja pojat päätyvät eri aloille töihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n puheenjohtaja Saara-Sofia Sirénin (kok.) mukaan tämä ylläpitää Suomen työmarkkinoiden voimakasta eriytyneisyyttä eli segregaatiota sukupuolen mukaan.

– Stereotyyppiset käsitykset eri sukupuolille sopivista töistä ohjaavat edelleen liian usein lasten ja nuorten koulutusvalintoja ja vaikuttavat sitä kautta heidän tulevaisuuteensa, sanoo Sirén.

Jo peruskoulun yläluokilla tytöt ja pojat tekevät eri valintoja valinnaisissa oppiaineissa. Sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten osalta tilastotietoa ei ole saatavilla.

Selvityksen mukaan erityisen sukupuolittuneita koulutusvalinnat ovat nuorten siirtyessä peruskoulusta toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Valinnoissa on kuitenkin havaittavissa alueellista vaihtelua.

Suurten työmarkkinoiden paikkakunnilla erityisesti pojilla ja miehillä on suurempi taipumus tehdä sukupuolelleen epätyypillisiä ammattivalintoja. Asuinalueen teollisuusvaltaisuus puolestaan lisää tyttöjen ja naisten sukupuolelle epätyypillisiä koulutusvalintoja.

Myös asuinalueen olemassa oleva koulutustarjonta vaikuttaa naisten ja miesten valintoihin.

– Nuorten tulisi voida valita itselleen mielekkäin koulutussuuntaus niin sukupuolesta kuin asuinpaikasta riippumatta. Koulutusta ja kasvatusta koskevassa päätöksenteossa tulisi aktiivisesti pyrkiä koulutusalojen sukupuolisegregaation purkamiseen, sanoo tasa-arvoasiain neuvottelukunta Tanen puheenjohtaja Jirka Hakala.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) ja Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry:n selvityksessä kuntien tasa-arvotilanteesta tarkastellaan koulutusvalintojen lisäksi sopimusperusteisen omaishoidon sukupuolittuneisuutta ja kuntien toiminnallisen tasa-arvosuunnittelun tilaa. Lisäksi selvitys (.pdf) kokoaa tilastotietoa sukupuolten tasa-arvosta kunnissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)