X
SULJE MAINOS
12-15-vuotiaiden koronavirusrokotukset alkoivat Helsingin Messukeskuksen rokotuspisteellä maanantaina. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Eroon koronasta -ryhmä: Nykyinen aalto voi johtaa 500-600 kuolemaan

Sairaalapotilaita aalto toisi Suomeen 2000-3000. Luvut eivät ole ennusteita vaan arvioita.

Useiden tunnettujen tutkijoiden Eroon koronasta -ryhmä on julkaissut muistion koronasyksystä. Ryhmän mukaan julkista keskustelua strategiasta ja epidemian kulun eri skenaarioista on haitannut konkreettisten arvioiden puute.

Ryhmän jäsenet ovat laatineet laskelman terveydenhuollon taakasta ja kuolleisuudesta syksyn ja talven aikana. Seuraukset arvioitiin aallolle, jossa päivittäin havaitaan noin 700 tartuntaa, kuten tällä hetkellä. Tämä tarkoittaisi syksyn ja talven aikana 280 000 suomalaista.

– Mallinnetun epidemia-aallon seuraukset olisivat noin 2 000–3 000 sairaalapotilasta ja 500–600 kuolemaa. Pienempi luku vastaa 90 prosentin rokotekattavuutta ja suurempi luku nykyistä rokotekattavuutta, muistiossa todetaan.

– Laskelmassa 62–79 prosenttia sairaalahoidon kuormituksesta tulee rokottamattomasta tai vajaasti rokotetusta kansanosasta ja 16–30 prosenttia alle 60-vuotiaista, joiden osuudet laskevat rokotekattavuuden edetessä.

– Vaikka näitä lukuarvoja tulee pitää suuntaa-antavina, niiden suuruusluokka on huomattava. Ne osoittavat, miksi verrattaen vähäinen rokottamattomien osuus sekä rokotettujen pienikin riski sairastua vakavasti voi edelleen kuormittaa sairaanhoitoa merkittävästi, jos tartuntoja on paljon.

Ryhmän mukaan viruksen ei tule antaa levitä laajalle.

– Tämänhetkinen tartuntojen kasvu on vakava ja välitön uhka terveydenhuollon kapasiteetille. Kasvu on taitettava mahdollisimman nopeasti, ja tartunnat on tuotava alas kestävälle tasolle, korkeintaan parinsadan päivittäisen tartunnan tasolle – ja mieluummin alemmas, ryhmä katsoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt