Erkki Tuomioja. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Erkki Tuomioja Venäjä-kommentista: Sairasta ajattelua

SDP:n kansanedustaja toteaa Syyrian tilanteesta, että sääntöjen noudattaminen on kaikkien etu.

Erkki Tuomioja kommentoi Facebookissa Syyrian iskujen ympärillä vellovaa keskustelua. SDP:n kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Tuomioja keskusteli Syyrian tilanteesta maanantaina MTV:n Huomenta Suomessa.

Hän sanoo ilmaisseensa lähetyksessä huolensa ”tosiasioista ja säädetyistä menettelytavoista piittaamattomasta tavasta, jossa maailmaa nyt johdetaan”. Tuomiojan mukaan tästä käy esimerkiksi se, miten ”joku tviittaja näytti vain odottaneen sitä, että ilmestyn ohjelmaan ’ohjeistamaan rakastamaan Venäjää'”.

– Tällainen sairas ajattelu kuuluu sellaiseen mustavalkoiseen maailmaan, jossa se, että ns. länteen kuuluvassa maassa haluaa lännen pitävän kiinni oikeusvaltioperiaatteista ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta tulkitaan jonkinlaiseksi hyväksynnäksi Venäjän näitä räikeästi rikkoville toimille, Tuomioja kirjoittaa.

Hänen mukaansa on Suomen kaltaisten pienten maiden ja myös koko maailman etu, että sääntöpohjaisen monenkeskisen yhteistyön periaatteita noudatetaan.

– Se tarkoittaa tietenkin myös sitä, että sääntöjen rikkomuksiin – kuten Venäjän toimet Ukrainassa tai kemiallisten aseiden käyttö kenen tahansa toimesta – kohdistetaan sanktioita, Tuomioja toteaa.

Erkki Tuomioja totesi sunnuntaina Lännen Median haastattelussa, ettei Syyrian hallinnon syyllistymistä kemialliseen hyökkäykseen ehditty selvittää ennen kuin ilmaiskuja tehtiin.

– Kaikki näyttävät yhä enemmän toimivan täysin oman päätöksentekonsa perusteella sivuuttaen monikeskisen yhteistyön ja sen eri säännöt. Nyt ei esimerkiksi odotettu, että OPCW olisi ensin tehnyt tutkimuksensa, vaikka Syyrian syyllisyyttä voi todennäköisenä pitääkin, Tuomioja sanoi.

Kemiallisten aseiden kieltoa valvova OPCW tiedotti maanantaina iltapäivällä, etteivät Venäjä ja Syyria olleet vielä päästäneet sen asiantuntijoita tutkimaan kemiallisen hyökkäyksen uskottua tapahtumapaikkaa Syyrian Doumassa.

Muun muassa Yhdysvallat on syyttänyt Venäjää hyökkäyspaikan peukaloinnista. Venäjä on kiistänyt väitteet.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt