Erkki Tuomioja. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Erkki Tuomioja: On vaikea olla eri mieltä Elina Lepomäen kanssa

SDP:n veteraanipoliitikko voisi harkita ansiosidonnaisen laajentamista kaikille.

Kokoomus esitti perjantaina kansanedustaja Elina Lepomäen johdolla, että ansiosidonnainen pitäisi laajentaa myös työttömyyskassaan kuulumattomille. Pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei tyrmää esitystä.

– Vaikka suhtaudun lähtökohtaisen epäluuloisesti kokoomuksen ja erityisesti Elina Lepomäen esityksiin, joudun silti miettimään onko kestäviä perusteita vastustaa heidän esitystään ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamisesta kaikille eli myös työttömyyskassoihin kuulumattomille, kun kassat ovat etuuden maksajia vain reilulla viidellä prosentilla, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Elina Lepomäen mukaan nykyinen järjestelmä on epäoikeudenmukainen. Tällä hetkellä ansiosidonnaista työttömyysturvaa voivat saada vain työttömyyskassojen jäsenet. Myös kassoihin kuulumattomat joutuvat maksamaan palkastaan lakisääteisiä työttömyysvakuutusmaksuja. Työttömäksi jäädessään he ovat kuitenkin oikeutettuja vain alhaisempaan perusturvaan.

Työntekijäjärjestöistä SAK, STTK ja Akava ovat vastustaneet kokoomuksen ehdotusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamisesta.

– Ay-liike näkee tämän osoituksena oikeiston halusta heikentää ay-liikkeen järjestäytymisastetta, vaikka työttömyyskassaan voi nytkin liittyä olematta ammattiliiton jäsen, Erkki Tuomioja arvioi.

– Kokoomuksen tosiasiallisia motiiveja voi epäillä, mutta minun on vaikea olla Lepomäen kanssa eri mieltä, kun hän sanoo ettei portinvartijoita voi olla ”yhteisesti rahoittaviin hyvinvointivaltion etuuksiin. Turva pitää olla yhtäläisesti saatavilla. Totta kai itse kukin saa sitten järjestäytyä ja hankkia sitä kautta lisäetuja”, Tuomioja siteeraa Lepomäkeä.

Täysin varauksetonta tukea yleinen ansioturva ei Tuomiojalta saa.

– Ja ennen kuin oikeaoppiset ay-toverit lähettävät lunta tupaan sanon vielä, ettei tällaiseen muutoksen tule ryhtyä ilman, että samalla toteutetaan ryhmäkanneoikeus ja luottamushenkilöiden aseman vahvistaminen, hän kirjoittaa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ovat kertoneet kannattavansa ansiosidonnaisen laajentamista. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on sopinut selvittävänsä asiaa.

Vaikka suhtaudun lähtökohtaisen epäluuloisesti kokoomuksen ja erityisesti Elina Lepomäen esityksiin, joudun silti…

Posted by Erkki Tuomioja on Friday, July 10, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt