Erkki Tuomioja. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Erkki Tuomioja: Nyt tarvitaan solidaarisuutta

Ex-ulkoministerin mukaan kriiseihin ja uhkiin vastaaminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) moittii Euroopan unionia tehottomaksi koronakriisin hoidossa.

– Jokainen maa on tehnyt omia kansallisia ratkaisujaan rajojensa sulkemisesta, lentoliikenteen pysäyttämisestä ja turvavälineiden hamstraamisesta ilman yritystäkään edes yhteiseen koordinointin. Kansainvälinen yhteydenpito on toiminut enintään kahdenvälisesti, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Hänen mukaansa kansainvälisen solidaarisuuden puute tekee surulliseksi.

– Solidaarisuuden vähäisyys maailmanlaajuisessa kriisissä merkitsee sitä, että köyhimmät ja haavoittuvimmat ihmiset – kuten pakolaiset täyteenahdetuissa leireissä – tulevat kärsimään eniten.

Tuomiojan mukaan kriiseihin vastaaminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä.

– Suomikaan ei olisi edes voinut toimia toisin kuin on tehnyt . Omasta kansallisesta varautumisesta poikkeustilanteisiin tulee jatkossakin pitää huolta. Mutta sitäkin tärkeämpää on, että olemme akuutin kriisin väistyttyä eturintamassa niiden kanssa, jotka haluavat parantaa koko kansainvälisen yhteisön – niin YK-järjestöjen kuin EU:n – valmiuksia vastata yhdessä tuleviin kriiseihin, Tuomioja kirjoittaa.

– Muutoin vaarana on, että omaan napaan tuijottava nationalismi saa lisää kannatusta, mikä voi vain heikentää kykyämme vastata sellaisiin ilmastonmuutoksen haasteisiin ja muihin uhkiin, joita voidaan menestyksellä torjua vain paremmalla ja tiiviimmällä monenkeskisellä yhteistyöllä, jossa kaikki kunnioittavat ja noudattavat yhdessä sovittuja käyttäymissääntöjä.

Monet ihmiset ovat tässä tilanteessa heränneet solidaarisesti auttamaan kanssaihmisiään. Tällaisessa tilanteessa…

Posted by Erkki Tuomioja on Sunday, March 29, 2020

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt