Erkki Tuomiojan päiväkirjat käsittelevät vuosia 2001-02.

Erkki Tuomioja kutsuu kirjassaan VU:n toimittajaa idiootiksi

Kansanedustaja kirjoitti poistaneensa kirjastaan henkilökohtaisuuksia.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoo Tammen julkaisemassa Tunnustan pelänneeni pahinta -päiväkirjoissaan vuosilta 2001-02 Maailmanpankin pääjohtaja James D. Wolfensohnin Suomen vierailun episodista, jossa mielenosoittaja heitti Wolfensohnia kakulla kesken tiedotustilaisuuden.

Ulkoministerinä tuolloin toiminut Tuomioja esittää 30.3.2001 päiväkirjamerkinnässään epäilyn, että silloinen Ilta-Sanomien toimittaja Juha-Pekka Tikka olisi yrittänyt tehdä hänestä ja Attacista vastuullista mielenilmaukseen.

Tuomioja nimittää toimittajaa ”idiootiksi”. Tikka on nykyinen Verkkouutisten uutistuottaja.

Tuomioja kertoo asiasta kirjassaan ensin seuraavasti:

Tuija soittaa illalla ja varoittaa IS:n toimittajan tavoittelevan saadakseen kantani siihen, että Maailmanpankin pääjohtaja (James) Wolfensohn on tänään H:gissä saanut kermakakun naamaansa.

Seuraava, maaliskuun 30. päivän 2001 merkintä asiasta kuuluu:

(…) Pressissä Wolfensohnin vieressä kakunheiton hetkellä istunut Niinistö kertoo, että IS:n toimittaja koetti kovasti eilen tivata mikä on hänen viestinsä minulle. Näyttää siltä, että joku idiootti – ei kai J-P Tikka? – jotenkin yrittää tehdä Attacista ja minusta vastuullisen tähänkin mielenilmaisuun.

Erkki Tuomioja korostaa kirjansa esipuheessa olleensa editoinnissa itselleen aiempaa ankarampi ja poistaneensa henkilökohtaisuuksia. Hän toteaa asiasta seuraavasti:

Kun nykyään paheksun sitä solvaavaa, usein vihapuheeksi yltyvää kirjoittelua, jota somen keskustelupalstat ovat tulvillaan, olen myös ymmärtänyt oikeaksi poistaa joitakin vastaavankaltaisia henkilökohtaisuuksiin meneviä merkintöjä, jotka alun perinkin ovat olleet vain omaan käyttööni tarkoitettuja aikaan ja paikkaan sidottuja tunteenpurkauksia.