Ambulansseja Lontoossa. Britannian tilannetta kuvatan varoittavaksi esimerkiksi. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Erittäin suuri riski – viranomainen varoittaa virusmuunnoksesta

Euroopan tartuntatautiviraston mukaan rajoituksia on valmistauduttava kiristämään.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC varoittaa jyrkästi entistä tarttuvampien koronavirusvarianttien muodostamasta uhasta. Erityisesti niin kutsutun brittivariantin yhteisöleviämisen riskiä EU-alueen valtioissa pidetään ”erittäin korkeana”.

Tästä löytyvässä arviossa nostetaan esiin myös Japanissa, Etelä-Koreassa ja Brasiliassa havaittu variantti ja viruksen niin kutsuttu eteläafrikkalainen muunnos. Näistä jälkimmäisen uskotaan leviävän brittiläisen variantin tapaan aiempaa herkemmin. Etelä-Afrikan muunnos ei kuitenkaan ole toistaiseksi saanut samanlaista jalansijaa Euroopassa kuin brittivariantti

ECDC huomauttaa muun muassa Britannian ja Irlannin tilanteista varoittavina esimerkkeinä. Uuden muunnoksen todetaan nousseen hallitsevaksi virusmuodoksi Britanniassa. Aiempaa tarttuvamman viruksen huomautetaan vieneen maan koronakuolleisuuden uuteen ennätykseen tammikuussa. Myös Irlannin joulun pyhistä alkanut häkellyttävä koronapiikki kytketään arviossa uuteen varianttiin.

Herkempi tarttuvuus tulee ECDC:n mukaan todennäköisesti johtamaan suurempaan määrään tartuntoja. Tästä taas seuraa ECDC:n mukaan sairaalahoidon tarpeen ja kuolleisuuden kasvua kaikissa ikäryhmissä ja erityisesti riskiryhmissä.

”Valmistautukaa kiristämään rajoituksia”

ECDC kehottaa EU-valtioita seuraamaan tilannetta ja arvioimaan varianttien esiintymistä alueillaan. Maita suositetaan lisäämään virusnäytteiden sekvensointia, jotta tapaukset voidaan tunnistaa.

Entistä tarttuvampien muunnosten hallinnan todetaan vaativan mahdollisesti nykyistä tiukempia rajoitustoimia sekä vielä kovempaa testaamista ja tartuntojen jäljitystä.

– Koska leviämisen moottorina toimivia väestöryhmiä ei rokoteta vielä kuukausiin, kehotetaan jäsenvaltioita suhtautuvan varoen rajoitusten keventämiseen, arviossa todetaan.

ECDC:n mukaan kansallisten viranomaisten tulisikin ennemmin valmistautua entistä kovempiin toimiin ja käydä viestiä väestölle rajoitusten noudattamisen varmistamiseksi.

Varsinaisina toimina suositellaan ei-välttämättömän matkustamisen välttämistä ja matkaajien karanteeneja ja testausta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt