Venezuelalainen mielenosoittaja heiluttaa lippua Caracasissa. LEHTIKUVA / AFP Federico Parra

Erikoispoliisin sanotaan tappaneen 200 venezuelalaista viime vuonna

Tammikuusta lähtien yli 40 ihmisen kuolema on liitetty FAES-joukkoihin.

Venezuelan poliisivoimien FAES-erikoisjoukkojen (Bolivarian National Police’s Special Action Forces) kerrotaan surmanneen tämän vuoden protesteissa useita siviileitä, kertoo uutissivusto Fox News.

Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on sosialistipresidentti Nicolas Maduron yritys pitää vallasta kiinni Venezuelan kriisissä.

Kansainvälisen median mukaan tammikuusta lähtien yli 40 ihmisen kuolema on liitetty FAES-joukkoihin. Moni uhreista osallistui Maduron vastaisiin mielenosoituksiin.

FAES-erikoisjoukoista ei tiedetä paljoa. Maduron kerrotaan perustaneen FAESin vuonna 2017 taistelemaan järjestäytynyttä rikollisuutta ja terrorismia vastaan. Sen sanotaan olevan osa poliisivoimia, mutta valtionmedioiden jutuissa organisaatio on liitetty myös asevoimiin ja sen alaisuuteen. Viime vuonna FAES koostui yhteensä 1 300 agentista. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Venezuelalaisen PROVEA-ihmisoikeusjärjestön tutkimusjohtaja Marino Alvaradon mukaan sotilaskoulutusta saaneet erikoisjoukot perustettiin ”epätavallisia ja erikoisia” tilanteita varten.

Alvarado kertoo, että viime vuonna erikoisjoukot alkoivat kuitenkin jahdata ja tappaa pikkurikoksiin syyllistyneitä ihmisiä. Hänen mukaansa FAES tappoi yhteensä 205 ihmistä.

Yhdysvallat asetti viime perjantaina uusia pakotteita Venezuelan hallinnon virkailijoille, myös FAESin johtajalle Rafael Enrique Bastardo Mendozalle.

USA:n valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan ”FAES on nimetty Maduron hävittämisjoukoksi, joka tunnetaan julmista menetelmistään ja joka tekee yöaikaan ratsioita eri puolella Caracasia”.

Oppositiojohtaja, presidentiksi julistautunut Juan Guaido on vaatinut Maduroa avaamaan rajat avustuskuljetuksille.

Venezuelan asevoimat ovat yhä uskollisia Madurolle, ja ne ovat toistaiseksi estäneet avun pääsyn maahan.

Aktivistit uskovat, että Maduro on käskenyt FAES-joukot ”rauhoittamaan” kaupunkien slummeja estääkseen protestien järjestämisen.

Asukkaat kuvailevat Faesin toimintaa sotilasoperaatioiksi, jotka alkoivat sen jälkeen, kun Guaidó julistautui presidentiksi ja kutsui kansalaiset osoittamaan mieltään Nicolás Maduroa vastaan.

Edes chavismon kannattajat eivät ole samaa mieltä Maduron kanssa. Chavismolla tarkoitetaan edesmenneen presidentti Hugo Chávezin julistamaa sosialistista aatetta, jonka tarkoituksena oli taistella Venezuelan yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia vastaan.

Faesin kerrotaan omaksuneen poliittisen roolin sen jälkeen, kun Maduron vastaiset mielenosoitukset alkoivat levitä ja lisääntyä Venezuelassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt