Verkkouutiset

Erikoisjoukot Viroon, uusia aseita – Näin USA lisää voimaa Itämerelle

Yhdysvallat vahvistaa sotilaallista pelotettaan Euroopassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Donald Trumpin aiemmin tällä viikolla allekirjoittama Yhdysvaltain kansallista puolustusta koskeva budjettivaltuutus (DAA) vahvistaa Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan USA:n sotilaallista pelotetta Euroopassa.

Yhdysvaltain puolustusbudjettiin vuodelle 2019 sisältyy aloite, jonka mukaan Naton ilmavalvontaoperaatio Baltiassa olisi mahdollisesti muutettava ilmapuolustustehtäväksi. Viroon on lisäksi määrä perustaa erikoisjoukkojen koulutus- ja operaatiokeskus, joka osaltaan vahvistaisi USA:n asevoimien aiempaa tiiviimpää läsnäoloa Itämeren alueella.

Asiakirjassa puhutaan amerikkalaisten erikoisjoukkojen jatkuvasta ja kestävästä läsnäolosta, koulutuksesta ja niiden tukitoiminnoista sekä entistä tiiviimmästä yhteisestä harjoittelusta hyökkäyksellisten toimien torjumiseksi, yhteistoimintakyvyn lisäämiseksi ja kriisinsietokyvyn vahvistamiseksi.

ERR:n haastattelema Kansainvälisen puolustus- ja turvallisuuskeskuksen (ICDS) johtaja Sven Sakkov pitää ajatusta ilmavalvontaoperaation luonteen muuttamisesta erityisen merkittävänä. Kun nykyinen Nato-mandaatti rajoittuu vain toimintaan rauhan oloissa, uusi tehtävänanto sisältäisi myös varautumisen taistelutoimiin kriisitilanteessa.

Viron, Latvian ja Liettuan ilmavoimilla ei ole omia taisteluhävittäjiä, vaan muut Nato-maat ovat huolehtineet maiden ilmavalvonnasta rotaatioperiaatteella vuodesta 2004. Toukokuussa julkaistun raportin mukaan juuri ilmapuolustus on Baltian maiden keskeisin sotilaallisten suorituskykyjen puute.

Jos nykyinen Nato-operaatio muuttuisi ilmapuolustustehtäväksi, ennakkovaroituskykyyn ja ilmatorjunnan asejärjestelmiin todennäköisesti panostettaisiin huomattavasti nykyistä enemmän. Tämä on toive, jota Baltian maiden diplomaatit ovat pitkään pyrkineet Washingtoniin välittämään.

Uusi tehtävänanto edellyttäisi kuitenkin Nato-maiden yksimielistä kantaa.

Pelotteesta puhutaan nyt avoimesti

Sven Sakkov pitää olennaisena sitä, että presidentti Donald Trumpin hyväksymässä asiakirjassa ei enää tyydytä puhumaan Naton itäisen lohkon jäsenvaltioiden rauhoittamisesta. Nyt sanotaan suorasanaisesti, että kyse on pelotteen luomisesta Venäjää vastaan.

– Tämä ei ole vain semantiikkaa, vaan ajattelutavan muutos, Sakkov toteaa.

Hän kiinnittää huomiota myös kirjaukseen, jonka mukaan Yhdysvaltain kongressi on valmis vahvistamaan Baltian maiden kanssa toteutettavaa puolustusyhteistyötä myös USA:n asevoimien jatkuvan ja pysyvän läsnäolon muodossa. Erikoisjoukkojen koulutus- ja operaatiokeskukseen varattu budjettimääräraha on tästä konkreettinen osoitus.

Sakkov kehottaa seuraamaan myös Puolaan liittyvää kehitystä.

– Kongressi pyytää Pentagonilta ensi vuoden maaliskuuhun mennessä perusteellista selvitystä siitä, mitä amerikkalaisen prikaatin pysyvä sijoittaminen Puolaan merkitsisi. Kyse olisi olennaisesta muutoksesta ja pelotteen lisäyksestä, hän sanoo.

Vaikka prikaatin sijoittamiseen on vielä matkaa, hanke voisi Sakkovin mielestä olla toteutuessaan potentiaalisesti hyvinkin merkittävä.

 

LUE MYÖS:

Brittikenraali: Baltian maiden on otettava enemmän vastuuta ilmapuolustuksestaan

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)