X
SULJE MAINOS
Uuden kauppasopimuksen piiriin kuuluu yli kaksi miljardia ihmistä. LEHTIKUVA / AFP Nhac Nguyen

”Kiina on eurooppalaisen elämäntavan vihollinen”

EPP:n Manfred Weber kehottaa EU:ta tiivistämään suhteita Joe Bidenin USA:n kanssa.

Euroopan kansanpuolueen (EPP) parlamenttiryhmän puheenjohtaja Manfred Weber varoittaa Kiinan aggressiivisesta diplomatiasta ja kasvavasta vaikutusvallasta.

Hänen mukaansa viidentoista Aasian ja Tyynenmeren alueen maan allekirjoittaman RCEP-vapaakauppasopimuksen tulisi toimia herätyksenä Euroopalle ja Yhdysvalloille.

– Niin sanotun läntisen maailman on jälleen yhdistettävä voimansa Kiinan luomaa haastetta vastaan, kun mukana on nyt Joe Bidenin kaltainen rakentava voima. Tämä on kuluvan vuosikymmenen ratkaiseva kysymys, Manfred Weber sanoo hongkongilaiselle South China Morning Post -lehdelle.

RCEP:n piirissä on lähes kolmannes maailmasta sekä väkiluvulla että bruttokansantuotteella mitattuna. Sopimuksen uskotaan heikentävän Yhdysvaltain vaikutusvaltaa alueella.

Manfred Weber tuomitsee Kiinan painostustoimet Hongkongissa, jossa demokratiaa kannattavia poliitiikkoja on raivattu pois aluehallinnosta.

– Kiina on todellakin EU:n määrittelemän eurooppalaisen elämäntavan vihollinen sen suhteen, miltä yhteiskuntamme tulisi näyttää. Varsinkin kun katsoo Hongkongin tapahtumia, Weber sanoo.

Myös Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on esittänyt uutta transatlanttista ohjelmaa ja tiiviimpiä suhteita Yhdysvaltojen kanssa. Weberin mukaan Kiinan keskusjohtoinen malli on länsimaisen demokratiakäsityksen vastakohta.

– En hyväksy kaikkia Donald Trumpin tekemiä päätöksiä. Mutta hänen yleinen lähestymistapansa oli täysin oikea. Kova linja tarkoitti, että Yhdysvallat käytti talousmahtiaan ja teki selväksi Kiinan kommunistiselle puoleelle, että tilanne on muuttumassa, eivätkä asiat voi jatkua kuten kolmena edellisenä vuosikymmenenä, Manfred Weber sanoo.

https://www.facebook.com/manfred.weber.en/posts/1424887714372439

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt