Manfred Weber. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

”Emme tarvitse läksytystä omasta arvopohjastamme”

Kärkiehdokkaaksi EU-komission johtoon valittu Manfred Weber sanoo saaneensa vahvan mandaatin eurovaaleihin.

Suurkongressinsa Helsingissä päättänyt Euroopan kansanpuolue EPP suuntaa seuraavaksi katseensa kohti ensi kevään eurovaaleja. Ryhmän kärkiehdokkaaksi valittu Manfred Weber ilmoitti matkustavansa tulevat kuukaudet EU-kansalaisia kuunnellen. Keskustelujen pohjalta muovataan EPP:n yhteinen vaaliohjelma.

– Tarjoamme vaaleissa selkeän vaihtoehdon, jolle haemme äänestäjien tukea. EPP on EU:n suurin poliittinen perhe ja sitoutunut antamaan päätösvallan Euroopan tulevaisuudesta tavallisille kansalaisille. Avainkysymys on, mitä ihmiset haluavat, Manfred Weber sanoi valintansa jälkeen tiedotustilaisuudessa.

Weber voitti torstaina Spitzenkandidat-äänestyksessä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubbin äänin 492–127. Stubb ilmoitti tukevansa täysin Weberin vetämää vaalikampanjaa.

– Haluan kiittää Alexia hänen tavastaan tehdä politiikkaa ja hänen panoksestaan EPP:lle, Manfred Weber sanoi.

Hän painotti EPP:n oman arvopohjan olevan vankalla pohjalla. Unkarin Fidesz-puolueen politiikka herätti runsaasti keskustelua myös Helsingin kokouksessa.

– Suoraan sanottuna EPP ei tarvitse läksytystä keneltäkään tästä aiheesta. Ryhmä on keskustellut pitkään ja avoimesti [Unkarin pääministeri Viktor] Orbánin kanssa. Kukaan ei saa erityiskohtelua. Olemme vaatineet Unkaria muuttamaan kansalaisjärjestöjä ja yliopistojen asemaa koskevia lakejaan.

Weber varoitti yksinkertaistamasta ensi kevään vaaleja kansanäänestykseksi Euroopasta.

– Jos kampanjasta tehdään kaksijakoinen ”kyllä tai ei EU:lle”-äänestys, voisi se antaa voimaa ääriaineksille. Esimerkiksi Espanjassa ei ole käytännössä lainkaan EU-vastaista liikettä. Mielipidemittausten mukaan EU:lle löytyy vahvaa tukea kaikista jäsenmaista.

– Sosialistien, liberaalien, vihreiden ja EPP:n välillä on runsaasti eriäviä näkemyksiä, joista voidaan käydä kiihkeitäkin väittelyitä, Weber sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt