Verkkouutiset

Epilepsia ei ole vähentynyt 40 vuodessa

Yli 65-vuotiailla epilepsia on jopa yleistynyt, selviää suomalaisaineistoon perustuvasta tutkimuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Epilepsiaan sairastutaan edelleen yhtä usein kuin neljäkymmentä vuotta sitten, vaikka monet epilepsian riskitekijät ovat vähentyneet, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Tutkimuksen perusteella vuosina 1973 ja 2013 sadastatuhannesta alle 65-vuotiaasta suomalaisesta noin 60 sairastui epilepsiaan, eli sairastuneiden määrä pysyi suurin piirtein samana.

Yli 65-vuotiaiden sairastumiset sen sijaan yleistyivät huomattavasti. Vuonna 1973 epilepsiaan sairastui keskimäärin 57 yli 65-vuotiasta sadastatuhannesta, kun vuonna 2013 sairastuneita oli jo 217 sadastatuhannesta.

Vuosikymmenten aikana monet epilepsialle altistavat seikat kuten liikenneonnettomuudet ja jotkin muut päävammoja aiheuttavat onnettomuudet ovat vähentyneet, joten myös epilepsian olisi voinut olettaa vähentyneen.

Toisaalta parantuneen hoidon ansiosta entistä useammat aivovammapotilaat ja epilepsialle alttiit pikkukeskoset jäävät henkiin, mikä voi selittää kehitystä.

Epilepsian yleistyminen yli 65-vuotiailla ei ole yllättävää, sillä entistä suurempi osa väestöstä on yli 65-vuotiaita, ja he myös usein sairastuvat aivoverenkierron häiriöihin ja muihin sairauksiin, jotka voivat aiheuttaa epilepsiaa.

Tutkimus julkaistiin Jama Neurology -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin yli viiden miljoonan suomalaisen rekisteritietoja vuosilta 1973–2013. Tänä aikana epilepsia todettiin hieman yli sadallatuhannella suomalaisella.

Epilepsia on aivojen sähköisen toiminnan häiriötila, jonka voivat aiheuttaa erilaiset synnynnäiset ja muut tekijät. Sen oireisiin kuuluu muun muassa tajuttomuuskohtauksia, mutta myös osittaista tajunnan hämärtymistä.

Epilepsian oireita ja kohtauksia pystytään tehokkaasti hallitsemaan lääkkeillä, mutta parantavaa tai ehkäisevää hoitoa ei vielä ole. Ehkäisyyn tähtääviä lääkkeitä on kuitenkin kehitteillä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)