Ruotsissa on luotettu kansalaisten haluun noudattaa hygieniaohjeita. LEHTIKUVA/AFP

Epidemiologin raju väite: Kaikki ottavat mallia Ruotsista, kukaan ei myönnä

Virusasiantuntijan mielestä Ruotsin koronastrategiaa pidetään vaihtoehtona yhteiskunnan sulkemiselle.

Geneven yliopiston epidemiologian professori Antoine Flahaultin mukaan kaikki Euroopan maat noudattavat nykyään koronatoimissaan enemmän tai vähemmän Ruotsin mallin mukaista menetelmää.

− Mutta kukaan ei myöntäisi sitä, se ei ole poliittisesti oikein. Lähes kaikki ovat arvostelleet Ruotsin strategiaa ja sanoneet sitä epäinhimilliseksi ja epäonnistuneeksi, Antoine Flahault sanoo Svenska Dagbladetille.

Hänen mielestään Ruotsin metodi on nähty ”kuin pilakuvana”.

− Sitä on kuvattu strategiaksi, joka priorisoi taloutta ja pyrkii laumasuojaan ja samaan aikaan laiminlyö kuolemientapausten torjunnan, hän lisää.

Uusien virusaaltojen virrattua Eurooppaan on suurin osa Euroopan maista päättänyt Flahaultin mukaan lähteä Ruotsin tielle yrittäessään välttää yhteiskunnan sulkemisen. Koulut, kaupat ja ravintolat pidetään auki ja julkinen liikenne liikkuu. Kansalaisia kannustetaan ottamaan etäisyyttä ja noudattamaan hygieniaohjeita.

− Uusi seisahdus olisi katastrofaalista talouksille. Ruotsissa ihmiset on onnistuttu saamaan ymmärtämään ja osallistumaan viruksen torjuntaan ilman pakollisia lakeja ja määräyksiä, Flahault sanoo.

Hänen mielestään Ruotsin mallia pidetään nykyään järkevänä vaihtoehtona lockdownille. Se jää Flahaultin mukaan nähtäväksi, miten malli toimii muissa maissa.

− Ruotsin mallin kannalta näyttää nyt hyvältä, kun tartuntojen leviäminen on ollut vähäistä ja kuolemia on ollut vähän, hän sanoo.

Myös Lontoon Imperial College -yliopiston globaalien terveysinnovaatioiden instituutin johtaja David Nabarro pitää Ruotsin strategiaa mallina muille maille. Hän kuvaa sitä ”viranomaisten ja kansalaisten välisen ymmärryksen ja luottamuksen menetelmäksi”.

− Ruotsin viranomaiset katsoivat, että heillä oli riittävän hyvät suhteet kansalaisiin haluttujen muutosten saavuttamiseksi. Heidän ei tarvinnut käyttää sääntöjä ja pakkoa. Se on merkittävää. Kannatan sitä, että tällaista viranomaisten ja ihmisten välistä luottamusta käytetään laajemmin maailmassa, Nabarro sanoo SvD:lle.

Ruotsin tautitilanne on pysynyt syksyllä rauhallisena samalla, kun muut Euroopan maat ovat joutuneet kohtaamaan koronaviruksen toisen aallon.

Ruotsissa todetaan tällä hetkellä noin 150 uutta koronatapausta päivittäin. Ranskassa, jossa oli kahden kuukauden ajan raju yhteiskunnan sulku, on hiljattain todettu jopa 7000 uutta päivittäistä tautitapausta.

Ruotsin viimeisin tauti-ilmaantuvuusluku oli 25,7 kappaletta 100 000 asukasta kohden. Luku ylittää Suomen hallituksen määrittelemän uuden raja-arvon (25) turvallisesta maasta, josta matkustavien ei tarvitse jäädä karanteeniin Suomeen saavuttuaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt