Irlannin pääkaupunki Dublinissa on käytössä muuta maata tiukemmat koronarajoitukset. LEHTIKUVA/AFP

Epidemiologi: Irlannin pitäisi antaa koronan levitä alle 60-vuotiailla

Ruotsin entisen valtionepidemiologin mukaan covid-19-strategiaa ei tule rakentaa rokotteen valmistumiselle.

Ruotsin entinen valtionepidemiologi Johan Giesecke on ehdottanut Irlannin parlamentille, että maan tulisi antaa koronaviruksen levitä hallitusti alle 60-vuotiaiden keskuudessa. Giesecke ehdottaa Irlannille käyttöön ohjelmaa, joka suojelisi ikääntyneitä ja riskiryhmiä ja jossa tehtäisiin aktiivisesti testejä hoivakotien henkilökunnalle ja asukkaille.

Johan Giesecke toimii nykyisin maailmanterveysjärjestö WHO:n neuvonantajana ja oli tässä roolissa ohjeistamassa Irlannin parlamenttia.

Irish Timesin mukaan Giesecke myös totesi Irlannin hallitukselle, ettei tämä saisi rakentaa covid-19-strategiaansa rokotteen valmistumiselle.

− Meidän täytyy ehkä odottaa sitä, ja se ei välttämättä ole kovin tehokas heidän keskuudessaan, jotka sitä eniten tarvitsisivat, Giesecke sanoi.

Keskiviikkoaamuna Irlannin parlamentille puhuneen Giesecken mukaan Ruotsin ”pehmeä lockdown” toimi, koska Ruotsi luotti kansalaisiinsa. Ruotsi on välttynyt toistaiseksi koronaviruksen toiselta aallolta muita Euroopan maita paremmin. Tukholman alueella on tosin jo todettu jälleen nousevia tautilukemia.

Irlannin kliinisen mikrobiologian seuran johtaja Kristen Schafferin mielestä Irlannin ei pitäisi tavoitella koronaviruksesta vapaata tilaa eikä edes niin matalia lukemia kuin kesällä yhteiskunnan sulun jälkeen koettiin.

− Taloudellinen ja sosiaalinen vaikutus olisi musertava, hän arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt