X
SULJE MAINOS
Heikentynyt tautitilanne herättää huolta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Epidemia kiihtyy – ”käänne saatu aikaan vain yhdellä keinolla”

HUSin ex-johtaja tiukentaisi rajoituksia ja vähentäisi kontakteja.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ex-toimitusjohtaja, kansanedustaja Aki Lindén (sd.) on huolissaan Suomen koronatilanteen kiihtymisestä. Lindénin mukaan pandemia on aikaisemmin saatu vastaavanlaisissa tilanteissa kuriin tiukentamalla rajoituksia.

THL raportoi perjantaina 1406 uudesta tartunnasta. Myös huoli tehohoidon kuormittumisesta on kasvanut.

– Ja tänään suurin päiväkohtainen uusien koronatartuntojen määrä. Kolme kertaa ollaan oltu vastaavassa tilanteessa ja aina on saatu käänne aikaan yhdellä keinolla: rajoituksilla ja kontakteja vähentämällä, Lindén kirjoitti perjantaina Twitterissä.

Viime päivinä huolta on herättänyt uusi, eteläisessä Afrikassa ilmaantunut omikron-muunnos. Lääkäritaustainen Lindén esitti perjantaina pakollisia testejä ja karanteenia kaikille Etelä-Afrikasta ja sen lähialueelta Suomeen saapuville.

Lindénin näkemys rajoitusten tiukentamisesta kirvoitti keskustelua viestipalvelussa. Asiaan otti kantaa myös vihreiden ex-puheenjohtaja Osmo Soininvaara, joka on myös aikaisemmin ruotinut koronatilannetta kirjoituksissaan.

– Rajoituksia tarvitaan kuitenkin vain niille, jotka ovat päättäneet sairastaa koronan aidosti ilman rokotuksen tuottamaa vesitystä. Siksi voisitte siellä eduskunnassa säätää, että koronapassia saa vaatia kaikkialla.

Vaikka myös rokotetut levittävät tautia, kuormittavat ennen kaikkea rokottamattomat sairaanhoitoa. Oikeus sydänleikkauksiin on suurempi kuin rokottamattoman oikeus baarikäyntiin, peruspalveluministerinäkin toiminut Soininvaara kirjoittaa.

– Kyllä, kaikki levittävät tautia, mutta tehohoitoon joutuu lähinnä vain rokottamattomia. Siksi heidät pitäisi eristää koteihinsa. Suomalaisilla on oltava oikeus tarvittaessa myös sydänleikkauksiin. Se on oikeutena tärkeämpi kuin rokottamattoman oikeus päästä baariin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt