Pfizerin rokote. LEHTIKUVA/AFP Stephane de Sakutin

Epämukava vastaus – heille kuuluu kunnia koronarokotteesta

Professorin mukaan asia on selvä. Kyse ei ollut WHO:sta eikä Bill Gatesista.

– Miten on mahdollista että Covid-19 -rokotteet tulevat vain 10 kuukautta USA:n ensimmäisen Covid-kuoleman jälkeen, eivät 10 vuoden jälkeen, jonka verran tuhkarokkorokote kesti?

Harvardin John F. Kennedyn hallituskoulun perustaja, professori ja presidentti Bill Clintonin hallinnon apulaispuolustusministeri Graham Allison kirjoittaa Wall Street Journalissa asiasta. Hänen otsikkonsa on Kuka teki rokotteesta mahdollisen? Ei WHO.

Profesorin lyhyt vastaus on: lääkeyhtiöiden kilpailu kapitalismissa ja presidentti Donald Trumpin Warp Speed -operaatio.

USA:n johtava kulkutautiasiantuntija Anthony Fauci sanoi yhdeksän kuukautta sitten, että rokotteen tulo kestää ainakin 1,5 vuotta. Allison muistuttaa, että terveysala piti tätäkin fantasiana ja naurettavan optimistisena.

Professori Allison kehottaa tulevina kuukausina rokotettavia miettimään, kenelle olla kiitollisin. YK:n ja WHO:n aloitteelle? Gates-säätiön johtamalle rokotekehitykselle? USA:n CDC-, FDA- ja NIAID-virastojen johtajille ja ministereille? Sadoille lääketieteellisille kouluille ja tutkimuslaitoksille, vai kymmenille tuhansille epidemiologeille, virologeille ja muille asiantuntijoille ”jotka ovat puhuneet loputtomasti tästä rutosta”?

Entä presidentti Donald Trumpin Warp Speed -operaatio, joka antoi etukäteen miljardeja yhtiöille vauhdittaakseen rokotekehitystä ja -tuotantoa? Entä yksityiset, voittoa tavoittelevat yhtiöt kuten Pfizer, BioNTech, Moderna, AstraZeneca ja Novavax?

Allison toivoo mietittävän, että jos tämä olisi oikeudenkäynti, mitkä osapuolista todettaisiin vastuullisimmiksi.

– Vastaus on yhtä selvä kuin epämiellyttävä joillekin lukijoille, professori toteaa.

Hänen mukaansa WHO:n ja Gates-säätiön puuttuminen kuviosta ei olisi merkinnyt mitään. USA:n byrokratia ei olisi tuottanut ihmettä. Yliopistot olisivat oikeassa todetessaan tuottaneensa tiedon perustat, mutta ”tutkijat olisivat saattaneet nukkua pandemian läpi”.

– On selvästi vain kaksi pääasiallista tekijää Covid-19-rokotteiden takana. Ensimmäinen on kapitalistinen järjestelmä, joka helpotti voittoa hakevien bio- ja lääketieteellisten yhtiöiden kilpailua tuottaa henkiä pelastava tuote, Graham Allison kirjoittaa.

– Tänään ei olisi Covid-19-rokotetta, jos ei olisi ollut pääomasijoittajia valmiina sijoittamaan tuotteeseen ennen näkyvää voittoa, jos ei olisi ollut yhtiöjohtoa joka korotti panosta yhtiöiden omilla varoilla rahoittaakseen shokkiyritystä tuottaa rokote vuoden loppuun mennessä, eikä tutkijoita joilla oli unelma mRNA:sta ennen näkemättömänä tienä rokotteille.

– Toinen on Operaatio Warp Speed. Jos herra Trump ei olisi luonut aloitetta, nimittänyt sen johtoon rokotemaailman tuntevaa ihmistä eikä antanut hänelle käyttöön 10 miljardia dollaria tavallisten sopimusmenettelyjen ulkopuolelta, olisivat Covid-19-rokotteet yhä vain kehitteillä. Vielä sen jälkeen kun ne olisi hyväksytty lopulta, rokotteiden jakelu olisi pitkään viivästynyt. Ajatelkaa maailmaa jossa herra Trump ei olisi nimittänyt operaation apulaisjohtoon logistiikan tuntevaa kenraalia joka sai oikeuden tehdä sopimukset FedExin ja UPS:n kanssa varatakseen tilaa lentokoneista ja niiden jakelukeskusten verkostosta.

Professori kehottaa pysähtymään ja kiittämään ”merkittävää ryhmää tiedemiehiä ja yrittäjiä, joita kapitalismin ruokkima kilpailuhalu työnsi seikkailulle tuntemattomaan – onneen ja maineeseen. Ja syvästi puutteellista, usein toimintahäiriöistä johtajaa, joka tässä tapauksessa varmasti teki hyvää”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt