Epäilys vasemmistosta: Sotesta uhkaa tulla maksuautomaatti

”Ruotsissa valinnanvapaus on johtanut siihen, että terveet ja hyvätuloiset ihmiset käyvät entistä enemmän lääkärissä, mutta pienituloiset ja sairaat entistä vähemmän.”

Näin kommentoi Suomessa vierailulla oleva Ruotsin vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjöstedt selvitysmies raporttia, jossa esitetään Suomen sote-palveluihin Ruotsin mallin kaltaista valinnanvapautta.

– Kuitenkin yhteiskunnalle olisi paras, että hoitoa saisivat eniten tarvitsevat ja sairaudet ehkäistäisiin jo ennalta. Valinnanvapaus ei ole tähän tavoitteeseen auttanut, päinvastoin, sanoo Sjöstedt.

Ruotsissa on vapaan hoitovalinnan järjestelmä, jossa potilaalla on oikeus hakea hoidon tarjoaja perusterveydenhuollossa ja vapaassa erikoisterveydenhuollossa. Tämä raha seuraa potilasta –malli on johtanut siihen, että hoito ja kustannukset määrittyvät kysynnän, ei todellisten tarpeiden mukaan. Kustannukset ovat nousseet.

Sjöstedtin mukaan muun muassa Tukholmassa vapaa hoitovalinta on lisännyt kustannuksia. Tämä johtuu osittain siitä, että yksityisten terveydenhoitoyhtiöiden on tuottavaa vastaanottaa useita lyhyitä asiakaskäyntejä. Järjestelmä sivuuttaa ne, jotka oikeasti tarvitsevat hoitoa. Vapaan hoitovalinnan järjestelmä on johtanut terveyserojen kasvuun ja palvelujen saatavuus on keskittynyt Tukholman keskustaan.

– Ei ole mitään järkeä luoda palveluihin tällaista maksuautomaattia, sanoo Sjöstedt.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen puolestaan muistuttaa, että sote-uudistuksen tavoite oli hoidon parantaminen tasa-arvoisempien palveluiden ja tehokkaamman integraation avulla. Hallitus on tavoitellut myös miljardiluokan säästöjä.

– Nyt integraatio uhkaa jäädä heikoksi, säästöt eivät toteudu, mutta perusterveydenhuolto alistetaan voitontavoittelulle. Kenen ehdoilla tätä valmistelua oikein tehdään – kansalaisten vai liikeyritysten hyvinvoinnin? Pekonen kysyy.

Jonas Sjöstedt kertoo, kuinka Ruotsissa on voimakkaasti kyseenalaistettu voitontavoittelu terveydenhuollossa. Suomessa vastaavaa keskustelua ei ole käyty.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt