Tutkimus tehtiin sairaalaolosuhteissa. LEHTIKUVA / AFP Martin Bernetti

Epäily turvaväleistä: Korona voi leijua huoneen toiseen päähän

Tutkijan mukaan turvavälit eivät suojaa tartunnalta sisätiloissa.

Koronaviruksen leviämisestä aerosoleina eli ilmassa leijuvina pieninä hiukkasina on saatu ensimmäistä kertaa konkreettista näyttöä.

Floridan yliopiston tutkijat eristivät viruspartikkeleita 2–4,8 metrin päästä sairaalahoidossa olleilta Covid-19-potilailta. Äärimmäisin havainto on useita metrejä yleisiä turvavälisuosituksia kauempana.

Professori Linsey Marr kuvailee havaintoa aerosolileviämisen ”savuavaksi aseeksi”. Aiemmissa tutkimuksissa pieniä viruspartikkeleita ei ole saatu kerättyä huoneilmasta vaurioittamatta näytteitä.

Ilmasta kerätyt viruspartikkelit olivat toimintakykyisiä, sillä ne kykenivät lisääntymään ihmissoluissa laboratoriokokeissa.

Osa The New York Times -lehden haastattelemista asiantuntijoista arvioi, etteivät havaitut virusmäärät välttämättä riitä uusiin infektioihin.

Virustutkija John Lednicky huomauttaa, että tutkitussa sairaalatilassa ilmanvaihto oli poikkeuksellisen tehokas. Käytössä oli myös patogeenejä tuhoavia filttereitä ja UV-valoa. Toimistoissa tai kouluissa huoneilmaan voi kertyä huomattavasti suurempia määriä viruspartikkeleita.

Melbournen yliopiston kemisti Robyn Schofieldin mukaan aerosolit voivat kulkeutua huoneen toiseen päähän noin viidessä minuutissa. Turvavälien merkitys olisi siis vähäisempi sisätiloissa.

– Kahden metrin suositus on harhaanjohtava, koska ihmiset kuvittelevat olevansa turvassa sisätiloissa. Näin ei ole, Schofield sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt