Entinen Venäjän FSB:n eversti myöntää määränneensä teloituksia Ukrainassa

Ukrainan separatistien sotapäällikkö Igor Strelkov sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putinin tehneen pahoja virheitä Ukrainassa.

Vladimir Putin ja hänen lähipiirinsä ovat ottaneet viime aikoina askeleita, joiden uskon lähes väistämättä johtavan koko järjestelmän sortumiseen, Igor Strelkov toteaa Guardianin haastattelussa.

– Emme tiedä vielä, miten tai milloin, mutta olemme varmoja, että se romahtaa. Ja todennäköisesti ennemmin kuin myöhemmin, hän jatkaa.

Strelkov tuli kaksi vuotta sitten tunnetuksi Itä-Ukrainan separatistien pahamaineisena sotapäällikkönä ja Donetskin separatistialueen puolustusministerinä. Hän on Venäjän kansalainen ja oikealta nimeltään Girkin.

Strelkov on taistellut vapaaehtoisena Bosniassa ja Transnistriassa. Hän toimi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n alaisissa joukoissa molemmissa Tshetshenian sodissa.

BBC:n mukaan Strelkov on sotilasarvoltaan eversti ja eronnut FSB:n varsinaisesta palveluksesta vuonna 2013. Guardianille hän kertoo eronneensa vuonna 2012.

Strelkov on vahvistanut toimineensa FSB:n everstinä Venäjän valtion omistaman Rossija Segodnja -uutistoimiston haastattelussa jo joulukuussa 2014. Asiasta tuolloin kertoneen International Business Timesin mukaan kaikki maininnat FSB:stä poistettiin haastattelusta pian sen julkaisemisen jälkeen.

Strelkov osallistui tiettävästi Krimin valtausoperaatioon Ukrainan kriisin ensipäivinä ja siirtyi sitten johtamaan Donetskin separatistiarmeijaa.

Kovat lausunnot Vladimir Putinista kertovat Strelkovin hankalasta asemasta Venäjällä. Aiemmin sotapäällikkö on tukenut Putinia avoimesti.

Guardianin mukaan Kreml veti Strelkovin pois Ukrainasta elokuussa 2014. Venäjän johdon mielestä miehestä oli tullut riski.

Aiemmin runsaasta mediahuomiosta nauttinut sotilaskomentaja elää nykyisin limbossa.

– Olen heille hankala hahmo. He eivät tiedä, mitä tehdä minun kanssani. Olenko sankari vai terroristi? He eivät voi pidättää minua ja heittää minua vankilaan, koska se nähtäisiin kumarruksena lännelle, joka kutsuu minua terroristiksi. Myös kunnianosoitusten antaminen minulle on heille hankalaa. Olen tällaisessa kummallisessa välitilassa, Strelkov pohtii.

Hänen mielestään Venäjän tulisi valloittaa kaikki alueet, joilla elää etnisiä venäläisiä. Sotapäällikön mukaan Vladimir Putin teki Ukrainassa kohtalokkaan virheen pysähdyttyään Krimin valtaukseen.

– Hän ylitti Rubikonin, mutta pysähtyi sitten odottamattomasti ja järjenvastaisesti. Hän ei vetäytynyt, mutta hän ei myöskään edennyt. Hänellä ei ole minkäänlaisia suunnitelmia ja näyttää siltä kuin hän odottaisi ihmettä. Hän on juuttunut suohon.

Myöntää teloitukset

Puolalainen parlamenttiedustaja Małgorzata Gosiewska jätti Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen viime viikolla muistion venäläiskomentajan väitetyistä sotarikoksista. Gosiewska toivoo, että asiasta tehdään tutkinta.

Igor Strelkov on lännen pakotelistalla ja häntä on aiemmin syytetty muun muassa summittaisten teloitusten järjestämisestä. Hän ei kiistä väitteitä ryöstelijöiden teloittamisesta. Komentajan mukaan teloitukset olivat kuitenkin laillisia, koska ne tehtiin neuvostoaikaisen sotatilalain perusteella.

– Olin ainoa, joka järjesti oikeudenkäyntejä, eikä vain ampunut ihmisiä. Meillä oli tuomarit, sotilassyyttäjä ja asianajaja. Myös vapauttavia tuomioita annettiin, hän selittää.

Guardianin mukaan on epäselvää, kuinka vahvasti Venäjän johto ohjasi Strelkovin toimintaa. Krimin miehitys ja liittäminen Venäjään oli tarkasti suunniteltu ja johdettu operaatio. Itä-Ukrainan kohdalla tilanne ei ole yhtä selvä.

– Olin pitkälti itsenäinen hahmo, Strelkov sanoo ajastaan Itä-Ukrainassa.

Hän kertoo käyttäneensä kaikkia kontaktejaan saadakseen Venäjän aloittamaan täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Sitä ei kuitenkaan koskaan tullut.

Venäjä kiistää yhä kaiken suoran osallisuuden Itä-Ukrainan sotaan. Todisteita venäläisjoukkojen ja kaluston toiminnasta alueella on kuitenkin vaikea kiistää. Ukrainassa on muun muassa jäänyt kiinni Venäjän sotilaita ja sodan venäläisuhreista on uutisoitu laajasti. Presidentti Putin tyytyi myöntämään joulukuussa, että Itä-Ukrainassa ”oli väkeä, jotka suorittivat tiettyjä tehtäviä”.

Strelkov ei suostu kommentoimaan Venäjän joukkojen väitettyä toimintaa Ukrainassa.

– Saatte tehdä itse omat johtopäätöksenne, hän toteaa.

Strelkov on julkaissut Vladimir Putinin vastaisen manifestin. Se on sekoitus imperialistista retoriikkaa uusien alueiden valtaamisesta ja muiden maiden etnisten venäläisten suojelemisesta sekä lupauksia nykyistä paremmasta sananvapaudesta ja vapaista vaaleista.

Hän syyttää Venäjän johtoa kaikkien valtavirrasta poikkeavien poliitikkojen marginalisoimisesta.

– Viranomaiset eivät salli itsenäisiä poliitikkoja tai vapaasti ajattelevia ihmisiä, kuuluvat he sitten mihin leiriin tahansa. He eivät edes halua, että heidän omat tukijansa ajattelevat vapaasti.

Igor Strelkov sanoo, ettei aio lähteä mukaan politiikkaan. Hän uskoo silti aikansa vielä koittavan.

– Emme aio aloittaa vallankumousta Vladimir Putinin kaatamiseksi. Olen ottanut osaa viiteen sotaan. Tiedän vallan hyvin millaista se on, kun infrastruktuuri sortuu suurissa kaupungeissa. Sitä ei tahdo kukaan – en edes minä. Ikävä kyllä se saattaa kuitenkin olla väistämätöntä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt