X
SULJE MAINOS
Pfizerin koronarokote lapsille Israelissa. LEHTIKUVA / AFP Jack Guez

Ensimmäiset tiedot: Näin rokotteet purevat omikroniin

Israelilaistietojen mukaan omikron-variantti tarttuu vain hieman deltaa herkemmin.

Israelin terveysministeri Nitzan Horowitzin mukaan kaksi annosta alle kuusi kuukautta sitten tai kolme annosta saaneet rokotetut näyttävät ensimmäisten tietojen perusteella olevan hyvin suojassa koronaviruksen uudelta omikron-variantilta, Jerusalem Post kertoo.

– Saamme tarkempaa tietoa rokotteiden tehosta omikronia vastaan lähipäivinä, mutta optimismille on jo sijaa, Horowitz totesi medialle sairaalavierailun yhteydessä.

– Rokote on nyt äärimmäisen tärkeä. Jokainen variantille ilman rokotetta altistuva saattaa itsensä tarpeettomasti vaaraan, hän jatkoi.

Israelin Keshet 12 -televisiokanavan reportaasissa kerrotiin tiistaina, että Suomessakin laajasti käytetty Pfizerin ja Biontechin koronarokote estää ainakin kolmannen annoksen saaneiden kohdalla omikron-tartunnan melkein yhtä hyvin kuin delta-tartunnan. Vakavilta oireilta kolmen rokotteen kerrottiin suojaavan aivan yhtä vahvasti kuin deltankin kohdalla. Samassa yhteydessä kerrottiin, että omikron-variantti näyttäisi tarttuvan vain hieman deltaa herkemmin.

Israelin terveysministeriö totesi tiistaina, ettei sillä ollut vielä hallussaan Keshet 12:n julkaisemia tietoja. Israelin viranomaisten mukaan Etelä-Afrikasta piti tulla jo tiistaina esitietoja siitä, miten hyvin rokotteet suojaavat uudelta muunnokselta.

Rokotevalmistaja Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel totesi tiistaina Financial Timesille odottavansa rokotteiden tehoavan aiempaa huonommin omikroniin. Tutkimukset ovat kuitenkin kesken. Mikäli rokotteeseen on tehtävä muunnoksia, vaatisi uuden valmisteen massatuotanto hänen mukaansa kuukausia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt