Ensimmäinen palautuslento Irakiin nousi ilmaan – poliisi julkisti lähtökuvan

Helsingin poliisi tiedotti ensimmäisten palautettavien turvapaikanhakijoiden lähteneen aamulla Irakiin.

Poliisin tiedotteen mukaan palautettavia henkilöitä oli lennolla yhteensä 103. Kaikki sujui hienosti, myös yhteistyö irakilaisten viranomaisten kanssa.

– Reittilennoilla henkilöitä voidaan palauttaa yhdestä muutamaan henkilöön kerralla. Tilauslennoilla palautusmäärä on yleensä keskimäärin 50 henkilöä. Tilauslentoja on kahdenlaisia; Vaihtoehtoina ovat kansalliset lennot, kuten tänään Irakiin lennetty palautuslento, ja EU:n rajaturvallisuusviraston avustamana toteutettavat lennot, joissa on useampia maita mukana, ylikomisario Hannu Pietilä sanoo tiedotteessa.

Palautettavien henkilöiden tilauslentoja tullaan järjestämään jatkossa tarpeen mukaan. Lentoja järjestetään aina kun tiettyyn kohdemaahan on vietävänä suurempi määrä ihmisiä.

– Esimerkiksi Irakiin meillä on Helsingin osalta valmiudet lentää palautuslentoja kerran viikossa.

Palautuslentojen kustannukset vaihtelevat tilauslentojen osalta 20 000 ja 200 000 euron välillä. Palautettavaa henkilöä kohti kustannukset ovat keskimäärin 900 euroa.

– Luonnollisestikaan aseita lentokoneisiin emme voi poliisinakaan viedä. Poliisilla on käytössä asiaan kuuluvat sidontavälineet. Reittilennoilla on mukana vähintään kaksi poliisia saatettavaa kohti, kun taas tilauslennoilla saatettavaa kohti on yleensä yksi poliisi. Tämänpäiväisellä Irakin lennolla poliiseja oli mukana vähemmän, sillä kyse oli vapaaehtoisesta palaamisesta maahan, Pietilä kertoo.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutasen mukaan Suomi on yksi Euroopan kärkimaista maasta poistamispäätösten saaneiden henkilöiden palautuksissa.

Suomessa poliisi on saanut palautettua maasta poistamispäätöksen saaneista noin 60-70 prosenttia, kun luku Euroopassa on keskimäärin 40 prosenttia.

Kommentit