Verkkouutiset

Ensihoitajista yli 90 prosenttia kokenut uhkaa ja väkivaltaa

Väkivallan uhriksi joutuneiden työntekijöiden oikeusturvaa olisi parannettava, Palomiesliitto vaatii.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kyselytutkimuksen vastanneista 22 prosenttia kertoi joutuneensa työssään fyysisen väkivallan kohteeksi tai väkivallalla uhkailun kohteeksi. Kyselyyn vastasi yli 2032 työssä käyvää henkilöä ympäri Suomen.

Suomen Ensihoitoalan Liiton kyselytutkimukseen viime vuonna vastanneista ensihoitajista yli 90 prosenttia kertoi kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita ja joka neljäs oli joutunut pahoinpitelyn kohteeksi.

STTK suosittelee työntekijän oikeusturvan parantamista väkivaltatilanteissa sekä työnantajalle velvoitetta avustaa oikeusprosessissa. Palomiesliitto kannattaa STTK:n suosituksia.

Erityisesti ensihoitotehtävissä väkivallan uhka on merkittävä työturvallisuusriski, jonka oikeudellisesta jälkihoidosta kuntatyönantajat ja sairaanhoitopiirit ovat tähän asti luistaneet liiton mukaan lähes täysin.

– Ei ole kohtuullista, että rikoksen uhriksi työajalla joutunut työntekijä jää ilman henkistä ja taloudellista tukea rikosten oikeuskäsittelyissä, mikäli hän ei kuulu ammattiliittoon, toteaa Palomiesliiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.

Hänen mielestään työnantajan olisi otettava suurempi vastuu ja tarjottava automaattisesti uhriksi joutuneelle työntekijälle oikeudellista apua ja vietävä asiaa eteenpäin oikeusprosessissa.

Ensihoitotyötä tekevien asemaa parannettaisiin Palomiesliiton mukaan myös muuttamalla rikoslakia siten, että ensivaste- ja ensihoitotehtävää suorittavan henkilön pahoinpitely rinnastettaisiin virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Riittävät rangaistukset antaisivat yhteiskunnassa viestin siitä, että väkivaltaa ensihoitotyötä tekeviä kohtaan ei hyväksytä missään muodossa.

– Rangaistusasteikon kiristämisellä parannettaisiin ensihoitotyötä tekevien työturvallisuutta. Jokainen meistä tietää, että väkivallasta poliisia kohtaan on vakavat seuraukset. Samanlainen suoja pitäisi saada myös auttamisen ammattilaisille, Jaakkola toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)