Lääkäriambulanssin miehistö valmistelee autoa työpäivää varten. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Ensihoitajan arki tänään: Pahoinpitelyjä, aseella uhkaamista, tappouhkauksia

Ensihoitajien ehjänä työstä kotiin pääseminen ei ole enää itsestäänselvyys. Kuolemantapauksilta on vielä vältytty.

Suomessa on tapahtunut vakavia loukkaantumisia ensihoitotehtävillä, kun ensihoitajat ovat joutuneet hyökkäyksen kohteeksi.

Ensihoitoalan Liitto toteutti kyselyn, johon saatiin 377 vastausta. Yli 90 prosenttia vastanneista kertoi kokeneensa työssään uhka- ja väkivaltatilanteita. Joka neljäs (25 %) vastaaja oli joutunut pahoinpitelyn kohteeksi.

Eniten oli kohdattu sanallista uhkailua ja aggressiivista käytöstä. Vastauksissa nousi esiin myös töniminen, tavaroilla heittely, ampuma-aseella tai teräaseella uhkailu ja tappouhkaukset.

Kyselyssä nousi esiin ensihoitajien huoli siitä, ettei heitä kohdanneisiin uhka- ja väkivaltatilanteisiin suhtauduta riittävällä vakavuudella. Esiin nostetuista tilanteista lähes 40 prosenttia jäi johtamatta toimenpiteisiin.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ja Suomen Palomiesliitto ovat huolissaan uhka- ja väkivaltatilanteista sekä auttajiin kohdistuneesta välinpitämättömyydestä.

– Väkivaltaa ei saa hyväksyä eikä vähätellä, sitä kohtaan tulee olla ehdoton nollatoleranssi. Tuntuvammat rangaistukset antaisivat viestin arvostuksesta ja kunnioituksesta ensihoitotyötä tekeviä kohtaan, liitot toteavat tiedotteessaan.

Suomen Ensihoitoalan Liitto ja Suomen Palomiesliitto vaativat muutosta rikoslakiin. Liittojen vaatimuksena on saada kohtelu lain edessä yhtenäiseksi eli rangaistukset pelastus- ja ensihoitotyötä tekeviä kohtaan tehdyissä rikoksissa samalle asteikolle kuin mitä ne ovat virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt