Rikoslain kiristystä ovat esittäneet Suomen Ensihoitoalan liitto, Suomen Palomiesliitto ja Tehy. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ensihoidon palvelut siirtyvät maakunnille

Muutokset tulevat syksyllä eduskunnan käsittelyyn.

Hallituksen reformiministeriryhmä on täsmentänyt linjauksiaan ensihoitopalvelujen järjestämisestä sote- ja maakuntauudistuksessa.

Jatkossa vastuu niiden tuottamisesta siirtyy kaikille 18 maakunnalle. Mukana voi olla myös yksityisen sektorin toimijoita.

Hallituksen mukaan ensihoitopalvelut ovat osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Ne tullaan tuottamaan maakuntien omana toimintana tai yhteistyössä muiden maakuntien kanssa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon päivystystoiminnan valmiuskeskukset toimisivat jatkossa viidellä yhteistyöalueella. Keskuksilla olisi ohjaustehtäviä toimialan päivystystoiminnassa, varautumisessa ja valmiudessa.

Uudistuksen myötä otetaan käyttöön valtakunnallinen puhelinnumero, johon asukkaat voivat soittaa muissakin kuin hätätilanteissa. Päivystysapu 116 117 -niminen ohjaus- ja neuvontapalvelu auttaisi päivystyksellisissä sosiaali- ja terveysongelmissa.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ensihoitopalvelua koskevat uudet lakipykälät ja pykälämuutokset pyritään antamaan eduskunnalle syksyllä 2018. Muutokset tulisivat voimaan samanaikaisesti maakunta- ja sote-uudistuksen lainsäädännön kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt