X
SULJE MAINOS
Sää viilenee huomattavasti tulevalla viikolla. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Viikolla sataa ensilumi, ehkä jopa maan keskiosaan

Tulevalla viikolla on odotettavissa myrskytuulta ja viileää säätä koko Suomessa.

Paikoin lämpimänäkin alkanut syksy tulee tulevalla viikolla kääntymään huomattavasti viileämpään, kertoo Foreca. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan jo syyskuun puoliväli tulee olemaan keskimääräisiä lukemia kylmempi.

– Tuleva viikko alkaa myräkällä, jonka jäljessä virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Se tarkoittaa, että Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Sää kylmenee ensi viikoksi niin, että osa sateista tulee jo lumena ja räntänä.

– Näillä näkymin jo maanantaina ja tiistaina osa sateista tulee pohjoisessa lumena tai räntänä. Lumisinta sade on Lapin luoteisosassa. Vähitellen ensi viikon edetessä korkeapaine levittäytyy etelämmäs Suomeen, ja lumisateita saatetaan saada paikallisesti myös maan keskiosassa asti, varsinkin jos sateita tulee yöaikaan, Latvala kertoo.

Tämän hetken ennusteen mukaan maanantain myräkässä luoteistuuli voimistuu matalapaineen jälkipuolella kovaksi maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin pohjoisessa. Myrskypuuskatkin ovat mahdollisia varsinkin länsirannikolla sekä suurten järvien alueella.

Päivälämpötilat laskevat tulevalla viikolla niin, että maan etelä- ja lounaisosassa on viikon alussa 10–15 astetta, mutta mahdollisesti viikon loppupuolta kohden lämpötilat ovat enää 10 asteen paikkeilla. Maan keskiosissa lämpötilat ovat enimmäkseen hieman alle 10 asteessa ja pohjoisessa pääasiassa 4–10 astetta. Öisin pikkupakkasta voi olla paikoin maan keskiosassa asti.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan syys–lokakuun vaihteen keskimääräinen päivälämpötila on Suomessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 ja pohjoisessa 5–10 astetta, Pohjois-Lapissa hieman viileämpää. Yölämpötila on syys–lokakuun vaihteessa keskimäärin laajalti 0–5 astetta, Pohjois-Lapissa hieman pakkasen puolella ja etelä- sekä lounaisrannikolla ja saaristossa vähän 5 asteen yläpuolella.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt