Perseverance-mönkijä. / NASA / JPL-Caltech

Ensi kertaa: Tämä laite menee Marsiin – ja näytteet tulevat takaisin

Elämää etsivä mönkijä laukaistaan kohti Marsia ehkä jo reilun kuukauden päästä.

Yhdysvaltain avaruusjärjestä NASA suunnittelee parhaillaan tähän mennessä kunnianhimoisinta Mars-tehtäväänsä.

Tavoitteena on lähettää planeetan pinnalle uusi korkean teknologian mönkijä etsimään mahdollisia viitteitä elämästä. Näytteet on tarkoitus tuoda myöhemmin takaisin maapallolle.

Mars 2020 -tehtävä laukaistaan heinä–elokuussa Atlas V-541 -raketilla Floridasta. Satojen miljoonien kilometrien matka kestää noin seitsemän kuukautta.

– Perseverance on ensimmäinen astrobiologiaan keskittyvä Mars-matkamme. Emme etsi vain elämälle sopivia ympäristöjä vaan todisteita siitä, että planeetalla on voinut olla elämää joskus aiemmin, NASA:n tutkimuslennoista vastaava johtaja Bobby Braun sanoo CBS News -kanavalle.

Ensimmäistä Mars-lentoa on määrä jatkaa kahdella muulla tehtävällä, joilla näytteitä saadaan kuljetettua takaisin Maahan.

– Kyseessä on ensimmäinen menopaluuseikkailu toiselle planeetalle, Braun jatkaa.

Perseverance-mönkijän suunnitteluun ja rakentamiseen on käytetty kahdeksan vuoden aikana noin 2,2 miljardia euroa. Heinäkuun 17. päivänä avautuva laukaisuikkuna kestää vain kolme viikkoa.

– Maan ja Marsin kiertoliikkeen vuoksi avaruusalus voidaan lähettää vain 26 kuukauden välein. Jos laukaisu viivästyy, joudumme odottelemaan vuoteen 2022 asti, Bobby Braun toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt