Merikonttia siirretään Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ennustepäällikö varoittaa hankalasta syksystä

Jos vienti ei pian ala elpymään paremmin, teollisuuden toipuminen jää haaveeksi.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari kirjoittaa blogissaan, että Suomen talouden alkuvuoden pudotus on ennakkotietojen mukaan jäämässä pienemmäksi kuin useimmissa länsimaissa ja hieman pienemmäksi kuin keväällä pelättiin.

Taloudellinen isku on hänen mukaansa kuitenkin ollut Euroopassa paha ja selvästi syvempi kuin esimerkiksi Kiinassa, jossa toipuminen oli jo käynnissä toisella neljänneksellä.

– Suomen pienempi tuotannon lasku selittyy pitkälti teollisuuden tuotannolla. Suomessa teollisuustuotannon lasku on ollut toistaiseksi pienempää verrattuna useimpiin muihin maihin, joissa rajoitustoimet koskivat myös teollisuuden tuotantoa, Huovari muistuttaa.

Kesäkuussa Suomen teollisuustuotanto laski edelleen, kun muualla oltiin jo toipumisvaihteessa. Tämä johtuu Huovarin mukaan kuitenkin ennen muuta siitä, että Suomesta nimenomaan puuttuu syvä pudotus, mistä toipua.

Tavaraviennissä puolestaan pudotus Suomessa on ollut yhtä suuri kuin muissakin maissa ja toipuminen hitaampaa. Tavaraviennin toipuminen oli esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa selvästi Suomea nopeampaa.

– Osittain viennin selvästi tuotantoa suurempi lasku selittyy hintojen laskulla. Öljytuotteet ovat Suomen keskeinen vientiartikkeli ja niiden hinnat ovat laskeneet raakaöljyn vanavedessä rajusti, Huovari kertoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Suomen viennin Ruotsia suurempi pudotus ja hitaampi toipuminen ei johdu pelkästään öljytuotteiden hinnoista, vaan myös metsäteollisuuden vienti on kehittynyt Ruotsissa paljon Suomea suotuisammin.

– Jos vienti ei ala pian elpymään paremmin, myös teollisuuden tuotannon toipuminen jää haaveeksi, Huovari varoittaa.

Itä-Aasiaa ja Eurooppaa lukuun ottamatta tautitilanne ei hänen mukaansa näytä hyvältä, ja Euroopassakin tartuntojen määrä on lähtenyt uudelleen kasvuun. Huotari ei kuitenkaan usko, että syksyllä nähdään kevään kaltaista talouden pudotusta. Taudin leviämistä osataan nyt torjua paremmin, ja yritykset sekä ihmiset ovat oppineet toimimaan uudessa tilanteessa.

– Toisaalta monet yritykset eivät kestä edes pienempää kysynnän laskua vaikean kevään jälkeen. Edessä onkin varsin hankala syksy. Paljon riippuu siitä, miten Suomessa ja muualla tautitilanne saadaan pidettyä kurissa, Huovari arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt