Tehohoidon lasketaan joutuvan koetukselle muun muassa Italiassa. LEHTIKUVA / AFP Filippo Monteforte

Ennuste synkästä koronatalvesta: Edessä kovia päätöksiä

Sairaanhoidon resurssien varoitetaan joutuvan koville ympäri Eurooppaa.

Koronavirusepidemian toinen aalto koettelee kovasti terveydenhoitojärjestelmiä tänä talvena. Imperial College Londonin (ICL) tuoreessa tutkimusraportissa ennustetaan, että erityisesti tehohoito joutuu tällä menolla lujille monissa Euroopan maissa. Tutkijoiden mukaan tähän tulisi kiinnittää huomiota talveen varautuessa.

Tutkimuksessa arvioitiin tehohoidon resursseja Ranskassa, Saksassa ja Italiassa eri epidemiatilanteissa sekä epidemian hillitsemiskeinojen vaikutuksia tehohoitopotilaiden määriin. Tutkijat laskivat niin paikkojen, hoitajien, lääkärien kuin hengityskoneidenkin riittävyyttä eri skenaarioissa.

Ellei koronaviruksen leviämiseen puututa riittävästi, tulevat tehohoidon potilasmäärät tutkijoiden mukaan ylittämään näissä maissa kevään huippuluvut. Tässä tilanteessa myös tehohoitopaikoista alkaa olla pahasti pulaa.

Imperial College Londonin tutkijatiimi suosittelee riittävän aikaisia sulkutoimia tehohoidon kapasiteetin varmistamiseksi.

– Arviomme osoittaa selvästi, että voimme tehdä nyt yhteisiä päätöksiä, joilla voidaan vähentää vakavasti sairastavien ja tehohoitoa tarvitsevien COVID-19-potilaiden määrää ja joissain tapauksissa kuolemia, professori Christi Donnelly ICL:n kansanterveyden laitokselta toteaa yliopiston tiedotteessa.

Epidemiologi Oliver Watson huomauttaa, että vaikka toinen aalto kiihtyykin hitaasti mutta varmasti monissa maissa, voidaan terveydenhoidon resurssien riittävyyteen vielä vaikuttaa riittävän nopeilla ratkaisuilla.

– Toivomme näiden löydösten rohkaisevan päättäjiä tekemään kovia päätöksiä ja toimimaan aikaisin kasvavien tartuntamäärien taittamiseksi. Me uskomme tämän olevan tehokkain tapa selvitä talvesta ja pitää tartunnat kurissa siihen asti, että rokote-ehdokkaat saadaan tuotantoon ja jakeluun, Watson toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt